Hlavní obsah

Orbán obhájil post předsedy Fideszu, bude čelit novému protivníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán byl v neděli na sjezdu vládnoucí strany Fidesz v Budapešti znovu zvolen stranickým předsedou. Oznámila to maďarská tisková agentura MTI. Orbán na předvolebním sněmu slíbil, že Maďarsko nevystoupí z Evropské unie, ale bude čelit pokusům Bruselu narušit maďarskou suverenitu, napsala agentura Reuters.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

"Po komunistické byrokracii nechceme nový diktát, tentokráte z Bruselu," prohlásil Orbán, kterého Reuters charakterizoval jako nacionalistu, jehož po více než dekádě jasných vítězství čeká těsné zápolení.

"Nevzdáme se práva bránit naše hranice, zastavit migraci. Trváme na tom, že sňatek je v Maďarsku svazkem mezi mužem a ženou, otcem je muž a matkou je žena," řekl osmapadesátiletý Orbán, který se stylizuje do role obránce maďarské kulturní identity před migrací muslimů do Evropy a obránce křesťanských hodnot před západním liberalismem.

"Vůbec nechceme opustit EU, tak snadno se nás nezbaví," řekl. "Chceme si zachovat naši svrchovanost a nechceme se místo integrace ocitnout ve spojených státech evropských," prohlásil.

V příštích volbách bude Orbánovým vyzyvatelem Péter Márki-Zay

Evropa

Příští rok, pravděpodobně v dubnu, čekají Maďarsko parlamentní volby, ve kterých bude Fidesz čelit sjednocené opozici a Orbán vyzyvateli, kterým byl minulý měsíc v opozičních primárkách zvolen umírněně konzervativní politik a ekonom Péter Márki-Zay.

Kandidatura Márkiho-Zaye by mohla pro Orbána v parlamentních volbách znamenat velkou výzvu. Konzervativní starosta má sedm dětí a netají se svou křesťanskou vírou. Tato image by podle pozorovatelů mohla ztížit případnou snahu jej očernit a mohla by rovněž oslovit mnoho nerozhodnutých voličů na venkově i v metropoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám