Hlavní obsah

Okolí Štrbského Plesa by se mohlo výrazně proměnit. Chystá se nová výstavba

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí Štrbského Plesa ve Vysokých Tatrách bylo dosud relativně málo zásahů, to by se ale mohlo změnit. Příští týden má obec Štrba, pod niž turisticky atraktivní oblast spadá, rozhodnout o změně a doplnění územního plánu. Jak informuje portál sme.sk, v plánu je několik staveb. Pokud by se realizovaly, byl by to největší zásah do okolí plesa za posledních 50 let.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Štrbské Pleso

Článek

Mezi asi nejvýraznější stavby by patřila plánovaná kabinková lanovka od místního železničního nádraží k areálu léčebního domu Helios a poté až k areálu FIS. Diskutuje se rovněž o výstavbě nové sjezdovky, bytových domů, obchodů, sportovišť, hotelu a parkoviště.

„Neobejde se to bez zásahu do přírody. Ten má být dokonce velmi zásadní,“ napsal web.

Čeští potápěči čistili Štrbské pleso. Natočili, jak to vypadá pod hladinou

Evropa

Proti zmíněným plánům vystupují někteří odborníci i veřejnost. „Toto území se může dost rychle pokazit, až znetvořit, a cesta zpět už nebude možná,“ upozornil Peter Jariabka ze Slovenského svazu ochránců přírody.

Občané spustili petici proti plánované výstavbě. Poukazují v ní na podle nich odstrašující příklad lyžařského střediska Jasná v Nízkých Tatrách, kde se v posledních létech intenzivně stavělo.

Propojení skiareálů je nejblíž Špindlerův Mlýn

Cestování

Už loni vyvolala nesouhlas výstavba 53metrové vyhlídkové věže na Štrbském Plese. „Při výstavbě věže nebyl pokácen ani jeden strom a nenastal žádný zásah do vegetace,“ řekla mluvčí projektu Andrea Čurná televizi Markíza.

Okolí Štrbského Plesa získalo svou nynější podobu před mistrovstvím světa v lyžování v roce 1970. Tehdy vznikl Areál snů, nové hotely a postavila se i zubačka ze Štrby na Štrbské Pleso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám