Hlavní obsah

Obří rusko-běloruské cvičení s 200 tisíci vojáky začíná. Západ znepokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko s Běloruskem zahájily v pátek rozsáhlé cvičení vojsk s názvem Západ 2021. Manévry potrvají do 16. září a zapojí se do nich na 200 000 vojáků. Do akce už vyplulo 15 lodí baltické flotily včetně výsadkových, které mají nacvičovat obranu teritoriálních vod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlé manévry ruských a běloruských vojsk Západ 2021Video: Reuters

 
Článek

Manévry se budou konat v devíti vojenských cvičných prostorech na západě Ruska a v pěti v Bělorusku.

Náměstek ruského šéfa resortu obrany Nikolaj Pankov uvedl, že letošní cvičení Zapad-2021 se od předchozích liší rozsahem, množstvím zapojených lidí i techniky. Je mnohem větší.

Do cvičení, které se koná jednou za dva roky, se zapojily systémy protivzdušné obrany S-400 a Pancir-S, které mají na starosti obranu Západního vojenského okruhu. Na 80 letadel a vrtulníků pak bude nacvičovat jak obranu vzdušného prostoru, tak podporu pozemních sil. Mezi 790 kusy pozemní techniky bude 290 tanků a 240 děl, raketometů a minometů.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Ruské lodě v rámci cvičení Zapad-2021 vypluly na Baltské moře.

Cvičení se účastní i prapor výsadkových vojsk s moderními transportéry BDM-4M.

„V místě přistání v Žitovu v Rjazaňské oblasti bude z 15 letadel Il-76MD vojenského transportního letectva vysazeno přes 30 kusů BDM-4M,“ uvedlo v pátek ruské ministerstvo obrany. Nacvičování výsadku ukazuje, že nejde pouze o nácvik obrany před napadením.

Obavy Západu a osa Moskva–Minsk

Rozsáhlé vojenské cvičení, do kterého se zapojí i vojáci z Arménie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Mongolska a Indie, sleduje se znepokojením Západ. Představitelé NATO podle agentury Reuters varovali, že manévry, které následují po soustředění velkého množství ruské vojenské techniky u hranic s Ukrajinou na počátku roku, zvyšují riziko nehody nebo špatného rozhodnutí, které by mohlo vyvolat krizi.

Foto: Vitaly Nevar, Reuters

Do cvičení Zapad-2021 se zapojila i válečná loď Dimitrovgrad.

Experti také upozorňují, že rozsah cvičení poukazuje na stále silnější vazby Ruska a Běloruska. Čtvrtečního slavnostního zahájení na cvičišti Mulino v Nižegorodské oblasti ve středu evropské části Ruska se účastnili prezidenti obou zemí Vladimir Putin i Alexandr Lukašenko.

Stáhněte vojsko od hranic s Ukrajinou, vyzvali Rusko Macron a Merkelová

Evropa

Experti zmiňují i proměnu přístupu Minsku k manévrům. „Lukašenko přešel od neochoty se zúčastnit z roku 2017 k tomu, že se stal jedním nejhlasitějších při vyjádření, jak je toto cvičeni důležité při zastrašování Západu,” uvedl Matthieu Boulgue z nezávislé analytické organizace Chatham House.

Podpora Kremlu je pro běloruského vůdce Alexandra Lukašenka nyní zvlášť důležitá, když po loňských sporných volbách propukly dlouhotrvající masové protesty, které musel potlačit silou a nechal pozatýkat řadu svých odpůrců. Lukašenko kvůli tomu čelí sankcím ze západu.

Foto: Savitskiy Vadim, ČTK/AP

Indičtí vojáci tanku během slavnostního zahájení manévrů Zapad-2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám