Hlavní obsah

Obří polský dluh nepřestává bobtnat

Právo, Pavol Minárik
Polsko

Polský dluh koncem tohoto roku dosáhne hranice 1,5 bilionu zlotých (přes 9 bilionů korun), oznámila polská vláda Evropské komisi.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Jde o největší zadlužení, jakého kdy země v dějinách dosáhla. Jen za uplynulé dva roky stoupl dluh Polska o 433 miliard zlotých (2,6 bilionu korun), což je důsledkem nejen protipandemických opatření, ale hlavně plnění velkorysých volebních slibů vládního Práva a spravedlnosti (PiS) bez potřebného hospodářského růstu,“ upozornil deník Gazeta Wyborcza.

Zatímco v roce 2019 míra zadluženosti představovala 46 procent výkonu polské ekonomiky (HDP), tak koncem roku 2020 dosáhla už 62,2 procenta a do konce letošního roku podle hospodářských prognóz stoupne na 67 procent.

Tři miliony Poláků nezvládají splácet dluhy

Zahraniční

Vrátí vypůjčené peníze teprve další generace?

Takový gigantický skok během 12 měsíců (o 16,2 procenta) nezaznamenala po roce 1989 žádná polská vláda. Na každého Poláka počínaje novorozenci a konče nejstaršími seniory připadá v současnosti dluh 39 tisíc zlotých (234 tisíc korun),“ upozornil portál money.pl.

„Vypůjčené peníze ale bude potřeba splatit, ovšem současný kabinet to určitě neudělá, protože na to nemá prostředky. Hradit ho budou mladí, kteří dnes buď chodí do školy, nebo teprve začínají pracovat, což ale vůbec není příjemná představa pro nastávající generaci daňových poplatníků,“ napsal portál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám