Hlavní obsah

Tři miliony Poláků nezvládají splácet dluhy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála tři miliony Poláků (z celkových 38 milionů) se topí v dluzích, které nejsou schopni splatit. Tato situace postihla hlavně ty, kteří se v různých komplikovaných situacích, pandemie koronaviru nevyjímaje, zadlužili u nebankovních subjektů, protože oficiální banky jim z různých důvodů odmítly půjčit, upozornil v analýze portál onet.pl.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Článek

Nebankovní ústavy často vědomě zavádějí starší, ale i sociálně slabší z jiných věkových skupin, kteří jsou bezbranní vůči jejich perfidním praktikám.

Trpké osudy plné beznaděje

„Tito nešťastníci v nouzi nejednou ani nechápou, že si vzali půjčku se sto-, dvěstě- i víceprocentním úrokem. Když jim to dříve či později dojde, musejí si na její úhradu zase půjčit, obvykle od stejných lidí, čímž se dostávají do začarovaného kruhu, z něhož není východiska,“ upozornil Piotr Ikonowicz, právník a občanský aktivista, který se dlouhodobě snaží těmto lidem pomoci.

Pilot polské stíhačky omylem kanónem zasáhl kolegův MiG-29

Evropa

Tadeusz Žarko, osmdesátiletý důchodce z varšavské čtvrti Brodno, se před časem na léčbu těžce nemocné manželky zadlužil u nebankovního subjektu. Žena mu nedávno zemřela a jeho dluh, přestože celou dobu pravidelně měsíčně splácel 1800 zlotých (10 800 Kč) z jeho 2300 zl. (13 800 korun) penze, je nesplatitelný a nyní překročil hranici sto tisíc zlotých (600 tisíc Kč), tedy čtyřnásobek vypůjčené částky.

„Senior, žijící v bídě a beznaději, řekl, že nevidí jinou možnost než spáchat sebevraždu,“ upozornil na jeho osud Ikonowicz.

Nemají na inkaso

V Polsku je podle portálu intreria.pl v současnosti asi 410 tisíc lidí, kteří mají problém už i s placením inkasa.

Němečtí senioři míří za levnějším luxusem na stáří do Polska

Evropa

Velka část z nich zcela přestala hradit nájemné za byty i poplatky za proud, vodu, plyn, teplo, televizi, internet či vývoz odpadků. Jejich dluh dohromady dosahuje téměř 1,6 miliardy zlotých (9,6 mld. korun).

„Většina z nich má příliš nízké příjmy, přičemž životní náklady v posledním období stoupají ze dne na den,“ poznamenal portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám