Hlavní obsah

Obraz obce Hrušky je zdrcující, popsal rakouský záchranář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav/Sankt Pölten

Rakouskému záchranáři, který zasahoval v noci na pátek v tornádem zpustošené obci Hrušky, se naskytly „zdrcující scény”. Jen několik hodin poté, co se živel prohnal částí jižní Moravy, byl již Patrick Wolfram s dalšími kolegy z rakouského Červeného kříže na místě, aby pomáhal při ošetřování zraněných.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poničené domy v obci Hrušky na Břeclavsku

Článek

„Domy a infrastruktura byly zcela zničeny,” vylíčil Wolfram své zážitky agentuře APA.

Hrušky na Břeclavsku uzavřela policieVideo: Novinky

„Člověk to zná jen ze Spojených států, z klasických oblastí hurikánů,” řekl dobrovolný pracovník Červeného kříže a vedoucí stanice ve městě Laa an der Thaya nedaleko české hranice. Teď se ale katastrofa udála takříkajíc před jeho vlastními dveřmi. „Nechci si představovat, kdyby se to stalo o pár kilometrů dál vzdušnou čarou,” dodal.

„Loni jsme doplatili hypotéku.” Z domu v Lužicích mají trosky, musí ho strhnout

Domácí

Wolframa a jeho kolegy zavolali ve čtvrtek přesně v 19:28. O chvíli později už byli se dvěma vozy na cestě, aby „zjistili situaci”. Kvůli výpadku mobilní sítě byla i navigace na místo náročná. Po příjezdu kontaktovali české záchranáře. „Situace byla hodně nepřehledná,” přesto podle Wolframa bylo hned jasné, že „bude zapotřebí poslat více záchranářů”. Z Dolních Rakous přijelo nakonec celkem 40 sanitek.

 Rakušané ošetřovali lehčí a středně těžké případy

Rakušané zřídili jedno ze čtyř ošetřovatelských míst, která sloužila i k třídění pacientů podle závažnosti jejich poranění. „Těžce zraněné ošetřovali čeští kolegové. My jsme měli ošetřovat a odvážet lehce a středně těžce zraněné,” vylíčil Wolfram.

Hrušky na Břeclavsku: Obec uzavřela policie, hrozí únik plynu

Domácí

Zranění k záchranářům proudili zejména zpočátku „ze všech stran”, později příliv ustal a asi jednu hodinu po půlnoci Wolfram s kolegy zásah ukončili a s pochmurnými myšlenkami se vydali na cestu domů.

Těsná spolupráce

Wolfram v této souvislosti vyzdvihuje obecně „velmi úzkou” spolupráci s českými záchranáři. Zásah probírali s rakouskými kolegy už na zpáteční cestě, vyhodnocovat jej budou ještě na sobotní on-line poradě.

Hučelo to jako vlak. A pak začalo peklo

Domácí

Podle něj se ukazuje, „jak efektivně dokáže Červený kříž v Dolních Rakousích zasahovat”. To, že ve čtvrtek večer bylo k dispozici v úhrnu přes 100 lidí, označil za úctyhodné: „Mnoho z nich jde už v pátek zase do své normální práce. Kávovary pojedou na plné obrátky.”

Rakouským záchranářům  poděkoval rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který také vyjádřil soustrast českým obětem tornáda.

Organizátor sbírkyČíslo účtuVariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Výběr článků

Načítám