Hlavní obsah

Hrušky na Břeclavsku: Obec uzavřela policie, hrozí únik plynu

Aktualizováno

V Hruškách na Břeclavsku ve čtvrtek zničilo tornádo zhruba třetinu domů, které patrně bude nutné zbourat. Další mají poškozené střechy. V obci žije kolem 1600 osob. V pátek dopoledne policisté obec uzavřeli kvůli možnému úniku plynu. Na příjezdových silnicích se tvoří kolony aut, do obce je možné se dostat pouze pěšky.

Hrušky na Břeclavsku uzavřela policieVideo: Novinky

 
Článek

Podle svědectví redaktorky Novinek na místě propukli někteří lidé v pláč a zoufalství, když se nemohli dostat do obce za svými blízkými. Dvě ženy na hranicích obce vysvětlovaly policistům, že uvnitř mají své děti a babičku. Třetí se s pláčem snažila dostat ke svému manželovi, který jí nezvedal telefon.

Kolem půl dvanácté dostali policisté pokyn, že do obce mohou opět začít pouštět alespoň místní obyvatele. Ostatní však otáčeli v autech zpět nebo je pouštěli dál jen pěšky. „Kolega je z Hrušek, má škody na baráku, tak jsme mu přijeli ze Znojma pomoct. Nechali jsme se v Břeclavi vyhodit taxíkem, teď musíme ještě dva kilometry pěšky,” vysvětluje kolemjdoucí muž.

Bez újmy zůstalo podle místostarosty Marka Babisze pouze 15 procent staveb.

„Škody zatím vůbec nedokážu odhadnout, některé nemovitosti jsou na zboření. Když vidím, jak to tady vypadá, nevím, kdy se život vrátí do normálu. Nemáme střechu na základní a mateřské škole, chybí věž kostela. Jsme zatím bez elektřiny a plynu. Nejpostiženější části prochází statik a lidé od energetiky a určují, který dům se zdemoluje a který je v pořádku, tam postupně pouštíme občany,” poznamenává Babisz.

Jak zjistila zpravodajka ČTK na místě, neustále vypadává i mobilní signál.

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

Vedení obce je od brzkého rána na úřadě k dispozici místním. Místostarosta zvedá jeden telefon za druhým, snaží se zapisovat všechny požadavky. Do toho přicházejí místní, mnohdy se slzami v očích.

„Nevíte, jestli si tady můžu nabít telefon? Má přijet syn, potřebuji se s ním spojit,” říká starší žena, jejíž dům je v části za kostelem, kterou tornádo postihlo nejvíc.

„Mám smetený dům, žila jsem v něm 36 let. Mám tam i léky a nemůžu tam,” dodává.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poničené domy v obci Hrušky na Břeclavsku.

Do obce neustále proudí hasičské a úklidové vozy. Ty plní především spadané a rozbité tašky ze zničených střech. Kdo nepracuje, baví se se sousedy. „Mysleli jsme si, že jsme na tom špatně, ale když vidíme to vaše, dopadli jsme ještě dobře,” zní z jedné ze skupin. Z jiné se ozývá: „Aspoň, že jsme přežili ve zdraví.”

Rychlost větru dosáhla 219 km/h, domy neměly šanci

Domácí

Podle Babisze se v obci dva lidé vážně zranili, pět středně a 20 lidí utrpělo lehčí zranění, například se pořezali od skla. Pro ty, kteří byli v Břeclavi v nemocnici, zajistila obec nocleh na tamním internátě. Dalším pomohli sousedé, jejichž domy tornádo neponičilo. Někteří odjeli na noc k příbuzným do jiných obcí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poničené domy v obci Hrušky na Břeclavsku

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám