Hlavní obsah

Nový Trumpův migrační dekret bude měkčí, oznámil ministr Kelly

Aktualizováno

Nový migrační dekret, který hodlá vydat americký prezident Donald Trump, by se podle amerického ministra pro vnitřní záležitosti Johna Kellyho neměl týkat držitelů zelených karet, ani lidí s platným vízem, kteří již budou na cestě do USA. Kelly to uvedl v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly

Článek

Trumpův původní exekutivní výnos pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků a do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Příkaz dále na 90 dnů zakázal vstup do USA lidem z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, tedy zemí, kde drtivou většinu obyvatelstva tvoří muslimové.

Platnost migračního dekretu pozastavily americké soudy, Trump se proto rozhodl vydat nový dekret. Kelly připustil, že rozhodnutí justice americkou vládu překvapilo, kritizovat ho ale nebude. Trump tak opakovaně činil.

Chceme také zajistit, aby nikdo nebyl takříkajíc chycen v systému v momentě, kdy je už na cestě přes oceán k našim hranicím
ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly

Nový exekutivní příkaz by měl být podle Kellyho zaměřen na užší skupinu lidí. Měl by vyjmout držitele zelených karet, tedy lidí, kteří v USA často dlouhé roky žijí.

„Chceme také zajistit, aby nikdo nebyl takříkajíc chycen v systému v momentě, kdy je už na cestě přes oceán k našim hranicím,” podotkl Kelly, který bude mít na rozdíl od prvního dekretu možnost se na tom druhém podílet.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Po přijetí prvního příkazu zůstalo na amerických letištích mnoho lidí, kteří sice měli platná víza, ale úřady je už do země nechtěly vpustit.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére v sobotu zapochyboval, zda byl původní dekret přínosný. Zakázat vstup občanům celých zemí podle něj nemusí přinést více bezpečnosti. Už dříve nařízení kritizovala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám