Hlavní obsah

Nezákonné, je svoboda projevu. Německý soud odmítl cenzuru Facebooku při uprchlické krizi

– Karlsruhe

Nejvyšší spolkový soud v Německu rozhodl, že blokace dvou uživatelů za komentáře na Facebooku k migraci z roku 2018 byla nezákonná a porušila svobodu slova, píše server týdeníku Der Spiegel s odvoláním na verdikt soudu. Facebook označil příspěvky za nenávistné, smazal je a uživatele zablokoval. Jednoho na 30 dnů, druhého na tři dny.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soud uvedl, že společnost může mazat příspěvky a blokovat uživatele v případě porušení pravidel, ale dotyční musí být včas informováni o případné blokaci a musí dostat prostor k vysvětlení svých komentářů.

O odebrání příspěvku musí být dotyčný informován alespoň poté, co se tak stane, píše Der Spiegel s odvoláním na rozsudek.

Uživatelé Facebooku, kteří se soudně domáhali nápravy, své příspěvky napsali v roce 2018. Jeden z nich napsal, že si nemůže vzpomenout na žádný pokus o atentát, který by provedla organizace Říšští občané (Reichsbürger).

Ruský soud potrestal milionovými pokutami Facebook i Telegram

Internet a PC

A dále napsal: „Němci jsou kriminalizováni, protože mají na svou domovskou zemi jiný pohled než režim. Migranti zde mohou vraždit a znásilňovat a nikoho to nezajímá!“

Druhý případ se týkal příspěvku, v němž dotyčný ve vztahu k migrantům napsal: „Nikdy se zde nebudou integrovat. Tyto zlaté kousky dokážou jen jednu věc: vraždu, krádež a výtržnictví.“

Facebook nyní musí podle rozhodnutí soudu dotyčné příspěvky znovu aktivovat. Účty obou stěžovatelů nemusí být kvůli těmto příspěvkům znovu zablokovány.

Protože v době odstranění, tedy v roce 2018, nedostali uživatelé žádné informace. Nejvyšší spolkový soud prohlásil, že tehdejší podmínky byly v tomto bodě neúčinné.

Facebook při mazání příspěvků pochybil, zjistil kontrolní orgán

Internet a PC

Oba žalobci argumentovali mimo jiné svobodou projevu.

V prvním případě žalobce neuspěl u nižších soudních instancí v Norimberku, ve druhém případě byl žalobce částečně úspěšný u Krajského soudu v Řezně, ale krajský soud v Norimberku jeho odvolání zamítl. Oba se tedy obrátili na Nejvyšší spolkový soud v Karlsruhe.

Facebook ve svých „komunikačních zásadách“ určuje, co je a co není na jeho platformě povoleno. Nenávistné projevy namířené plošně proti uprchlíkům nejsou podle pravidel povoleny již několik let.

„Chráníme uprchlíky, migranty, imigranty a žadatele o azyl před těmi nejzávažnějšími útoky, ale povolujeme komentáře a kritiku imigrační politiky,“ uvádí se v pravidlech komunikace na Faceboooku.

Sociální síť nechce, aby lidé byli napadeni za to, jací jsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám