Hlavní obsah

Ruský soud potrestal milionovými pokutami Facebook i Telegram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud potrestal internetové firmy Facebook pokutou ve výši 17 milionů rublů (4,92 milionu Kč) a Telegram ve výši deset milionů rublů (2,9 milionu Kč) za to, že neodstranily na výzvu úřadů informace, jejichž šíření v Rusku zakazují zákony. Informovala o tom agentura TASS. Obě technologické firmy již dříve dostaly ze stejného důvodu v Rusku pokuty, stejně jako další internetoví giganti Twitter, Google nebo TikTok.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Soud taganského obvodu Moskvy vyměřil Facebooku i Telegramu pokuty kvůli spáchání správního deliktu. Konkrétně obě firmy ve čtyřech případech podle něj porušily článek správního zákoníku, který pojednává o povinnosti odstraňovat z webu nežádoucí informace.

Již v květnu potrestal soud Facebook se stejným zdůvodněním pokutou 26 milionů rublů (7,5 milionu Kč). Také Telegram v minulosti dostal pokutu ve výši pěti milionů rublů (1,45 milionu Kč), když neuposlechl ruský cenzurní úřad Roskomnadzor a neodstranil materiály, které údajně vyzývaly mladistvé k účasti na nepovolených demonstracích v Moskvě, upřesnila agentura TASS.

V květnu také soud rozhodl o pokutě pro firmu Twitter ve výši 19 milionů rublů (5,5 milionu Kč) a v dubnu ve výši 8,9 milionu rublů (2,57 milionu Kč). Pokutám se nevyhnuly ani Google a TikTok.

Twitter dostal v Rusku milionovou pokutu. Málo mazal

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám