Hlavní obsah

„Nemytým kominíkům hanba!” napsala ruská firma na billboard s Obamou. Dostala pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský protimonopolní úřad udělil pokutu firmě, která v povolžské Samaře propagovala ohřívače vody billboardem s obrázkem amerického prezidenta Baracka Obamy a nápisem „Nemytým kominíkům hanba!”. Za rasismus v reklamě má zaplatit 10 000 rublů (asi 3700 Kč), uvedl list The Moscow Times.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Úřad pokutu zdůvodnil tím, že v reklamě není dovoleno používat nadávky, urážlivé obrázky, srovnání či výrazy ohledně pohlaví, rasy, národnosti, profese, sociální vrstvy, věku či jazyka.

Dotčená firma se ale míní odvolat. Prý vedení protimonopolního úřadu sympatizuje s Obamou, „kvůli kterému naše země čelí mezinárodním sankcím a hospodářské krizi", usoudil vlastník podniku Konstantin Fedotov.

Pokuta byla udělena ještě před tím, než se ruský prezident Vladimir Putin po více než roční přestávce s Obamou setkal. V New Yorku si také přiťukli růžovým šampaňským u stolu generálního tajemníka OSN, ale zatímco se Putin lehce usmíval, Obama zachoval kamennou tvář.

Foto: Amanda Voisard, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin si přiťukli šampaňským.

Nejde přitom o první případ, kdy byl Obama v Rusku zobrazen nelichotivě či přímo urážlivě. Loni v létě Obamovy narozeniny v Moskvě připomněl obří plakát, přirovnávající státníka ke třem moudrým opicím. Zatímco ty si ale zakrývají oči, uši a ústa v gestu „neslyším zlo, nevidím zlo, neříkám nic zlého", Obama podle tvůrců plakátu ”Nevidí, neslyší a nikomu neříká pravdu".

Plakát podle ruské televize vyvěsili studenti na budovu naproti americké ambasádě na protest proti údajně „pokrytecké politice americké vlády na Ukrajině". Večer se pak na fasádě velvyslanectví objevil světelný obrázek Obamy pojídajícího banán.

Podobné plakáty se objevily i v Permu, ale zmizely poté, co se o ně začaly zajímat úřady.

O rok dříve vyvolala skandál ruská politička, bývalá trojnásobná olympijská vítězka v krasobruslení Irina Rodninová, tím, že na Twitteru zobrazila fotomontáž, jak americký prezident jakoby lačně hledí na banán.

„Máme svobodu slova! Ti, kteří mají nějaké komplexy, tak to je jejich problém," reagovala na obvinění z rasismu bývalá krasobruslařka, která je nyní poslankyní za prokremelskou stranu Jednotné Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám