Hlavní obsah

Německý Tübingen zavádí daň za obaly jídla a nápojů s sebou

– Tübingen

Tübingen na jihozápadě Německa se vydává vlastní cestou v boji s odpady. Jako první v Německu zavádí od 1. ledna 2022 zvláštní daň na jednorázové obaly potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od prvního ledna si tak zákazníci, kteří si kupují jídlo a nápoje s sebou, připlatí několik desítek centů. Za přiložený příbor či napichovátko to bude 20 centů (pět korun) a za kelímek či tácek dalších 50 centů (zhruba 13 korun). Poplatky se sčítají, ale za jeden nákup může daň činit nejvýše 1,5 eura (38 korun).

O zavedení daně za jednorázové obaly se v Tübingenu diskutuje dlouho. Starosta Boris Palmer (Zelení) totiž opakovaně poukazoval na to, že koše ve městě jsou přeplněné kvůli obalům potravin rychlého občerstvení. Původně se počítalo s daní už v roce 2020, kvůli pandemii ale město radikální krok odložilo. Nyní už Palmer čekat déle nechce.

Německo zavírá tři jaderné elektrárny, zbývající skončí příští rok

Ekonomika

„Rostoucí znečištění města odhozenými obaly z jídel a nápojů s sebou se stalo nevzhledným a ekologicky zatěžujícím problémem,“ vysvětluje město důvod daně s tím, že kvůli rostoucím nákladům na úklid chybí peníze na důležitější projekty. Daň by měla podpořit investice do opakovaně použitelných obalů. Na ně město přispívá. Podniky, které opakovaně použitelné nádobí pro jídlo s sebou koupí, mohou dostat bonus až 500 eur (12 600 korun) a dalších až 1000 eur (25 200 korun) na nákup myčky.

Již nyní v Tübingenu funguje několik desítek restaurací či kaváren, kde je možné dostat jídlo do zálohovaných vratných nádob. Například do kelímků systému Recup si lze nápoj koupit ve více než třech desítkách tübingenských podniků. Jeden takový kelímek podle výrobce nahradí za dobu své životnosti zhruba tisícovku těch jednorázových. Koupit si jídlo do vratného obalu je možné i bez zálohy. Takové řešení nabízí společnost Vytal, která v městě služby rovněž poskytuje. Zákazník se ale musí zaregistrovat přes QR kód a nádobí do 14 dní vrátit.

Nový Berlín sází na Spojené státy evropské

Evropa

Pokud si někdo v Tübingenu 1. ledna koupí teplou pizzu, tak za její obal zaplatí poplatek. Pokud ale bude pizza studená a určena k pozdější spotřebě, daň se obalu netýká. Výjimkou ale bude, pokud i ke studenému jídlu prodavač přibalí třeba jednorázový příbor. „Když u studeného salátu bude vidlička, bude to podléhat dani, protože se vychází z toho, že takovéto jídlo je k okamžité spotřebě,“ dodala Patzwahlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám