Hlavní obsah

Nový Berlín sází na Spojené státy evropské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co Zelení nominovali Annalenu Baerbockovou (40) ministryní zahraničí v nastupující vládě kancléře Olafa Scholze (63), se Německo chystá prosazovat federální Evropskou unii. Baerbocková, eurofilka do hloubi duše, bude řídit zahraniční politiku zahrnující jako jeden z cílů vytvoření Spojených států evropských.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Annalena Baerbocková, spolupředsedkyně Zelených a nominovaná ministryně zahraničí, na schůzi strany v Berlíně

Článek

Scholzův budoucí kabinet vyzval k přepsání smluv o Unii tak, aby se z bloku stal federální evropský stát. Koaliční dohoda představená minulý týden požaduje, aby Evropský parlament získal skutečné pravomoci a aby Unii na světové scéně zastupoval ministr zahraničí.

Žádná německá vláda nezašla tak daleko
týdeník Die Zeit

„Silná německá zahraniční politika může být pouze evropská,“ řekla Baerbocková v pátek, několik hodin po potvrzení šéfkou diplomacie ve vládě, první v dějinách Spolkové republiky.

Očekává se, že Scholz složí přísahu jako kancléř poté, co dosáhl dohody o vedení první poválečné koalice tří stran v Německu.

Na veřejnost unikla první jména členů budoucí německé vlády

Evropa

Reformy EU, o které jeho vláda usiluje, by potřebovaly jednomyslnou podporu členských států, kterou bude v současné situaci jen obtížně získávat. Nový přístup Berlína však uvítá francouzský premiér Emmanuel Macron (43), který na takové reformy dlouhodobě naléhá a jen málo skrýval frustraci z neochoty Angely Merkelové (67) je přijmout.

Baerbocková, která v zářijových volbách do Spolkového sněmu kandidovala na kancléřku za Zelené a jejíž zkušenosti ze zahraniční politiky jsou de facto nulové, v kampani prohlásila, že pokud zvítězí, její první zahraniční cesta ve funkci kancléřky povede do Bruselu.

Zelení jsou dlouhodobě nejvíce proevropskou stranou v německé politice a nyní převezmou kontrolu nad evropskou politikou. „Zdá se však, že jejich federalistický přístup má plnou podporu Scholzových středo-levicových sociálních demokratů (SPD) a liberálních Svobodných demokratů (FDP),“ podotkl britský list The Daily Telegraph.

Jenom povinné očkování nám vrátí svobodu, vyzývá bavorský premiér

Zahraniční

„Německo musí vyslat signál, jak by si berlínská vláda přála, aby se Evropská unie vyvíjela,“ řekl týdeníku Der Spiegel Udo Bullmann (65), evropský vyjednavač SPD v koaličních rozhovorech. „Nejsme sklíčení, neohlížíme se zpět a nemáme v kostech šok z brexitu. Chceme podniknout odvážné kroky směrem k integraci, protože víme, že času je málo a lidé na ně čekají,“ dodal.

„Žádná německá vláda nezašla tak daleko. Je to udivující, protože Christian Lindner, šéf FDP, se veřejně vyslovil proti pasážím základního programu své strany, které jako cíl uvádějí federální Evropu,“ všiml si týdeník Die Zeit.

Němečtí Zelení porušili omertu. Povolali školáky

Evropa

Zdá se však, že Lindner neustoupil na celé čáře, protože vyrazil nové vládě z rukou nezanedbatelný nástroj pro federalizaci: EU by napříště neměla být dluhovou a Evropská komise by neměla mít trvalou možnost brát si úvěry na kapitálovém trhu jako v případě financování koronavirového balíčku. „To bylo moc špatné,“ netajil se.

Tvrdá slova i nabídka smíru

Koaliční dohoda rovněž vyzývá k mnohem tvrdšímu postupu vůči členským státům, které ignorují zákony EU nebo rozhodnutí evropských soudů, jako je Maďarsko a Polsko.

Konkrétně vyzývá Evropskou komisi, aby zadržovala finanční prostředky, včetně pomoci v souvislosti s koronavirem.

Saské nemocnice stojí před triáží, větší šanci na místo na JIP mají očkovaní

Koronavirus

Baerbocková však v rozhovoru pro Der Spiegel podala Polsku olivovou ratolest. „Varšava, Berlín a Paříž jsou pro Evropu klíčové. A i když máme s polskou vládou mnoho svárů, jedno je jasné: potřebujeme úzkou spolupráci s našimi východoevropskými partnery,“ upřesnila.

Baerbocková, zastánkyně tvrdého postoje k Rusku a Číně, dříve vystupovala jako odpůrkyně plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. V pátek se však otázkám na toto téma vyhnula, což je znamení, že v koalici pod vedením Scholze, který plynovod podporuje, bude možná muset být obezřetnější.

Co přesně říká koaliční dohoda
Konferenci o budoucnosti Evropy využíváme k reformám.
Podporujeme nezbytné změny smlouvy o Evropské unii.
Konference by měla vést k ústavnímu konventu a k dalšímu rozvoji federálního evropského státu, který je decentralizovaný a organizovaný podle zásad subsidiarity a proporcionality.

Výběr článků

Načítám