Hlavní obsah

Německo zvažuje, že se hermeticky uzavře

– Berlín • Aktualizováno

Spolková vláda kvůli obavám z šíření tzv. britské mutace koronaviru uvažuje o dalším drastickém zpřísnění režimu na hranicích s rizikovými regiony, za který Němci považují i Česko. V rozhovoru pro deník Bild to prohlásil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Testování pendlerů v Pomezí nad Ohří

Článek

„Nebezpečí, které představují četné mutace, nás nutí zvažovat drastická opatření. Ta zahrnují výrazně přísnější kontroly na hranicích zejména s rizikovými oblastmi, a také snížení počtu leteckých spojů do Německa téměř na nulu, jako to teď dělá Izrael,” řekl Seehofer Bildu.

Německo zařadilo Českou republiku do nově vzniklé kategorie vysoce rizikových zemí o víkendu. Za rizikovou oblast bylo Česko považováno už od loňského 25. září. Víkendové zpřísnění ale znamenalo četnější kontroly na hranicích a fronty u testovacích center, v nichž se zdržují především takzvaní pendleři, kteří k našim západním sousedům cestují za prací. Nová opatření by mohla znamenat další komplikace.

Agentura Reuters s odkazem na své zdroje uvedla, že vypracováním plánu na možné zpřísnění opatření ministra vnitra Seehofera pověřila spolková kancléřka Angela Merkelová. Zároveň však podle Reuters řekla zákonodárcům, že si nepřeje plošný zákaz cestování, i když cestovní ruch by měl zůstat utlumen nejméně do jara.

Potřebujeme testovací centra v českém příhraničí, apelují pendleři

Koronavirus

Negativní test sebou

Nyní je situace taková, že kdokoliv, kdo chce vstoupit do Německa a předtím pobýval posledních 10 dnů v Česku, musí se v SRN povinně registrovat, předložit negativní test a jít do karantény.

Výjimky jsou povolené pouze v případě průjezdu bez zastávky, nebo když lidé vstoupí do Německa jen kvůli tranzitu a zemi co nejrychleji opustí. Výjimku mají také pendleři a ti, kteří do Německa vstupují z pracovních důvodů v rámci přepravy osob, zboží nebo nákladu po silnici, železnici, lodí nebo letadlem. Například profesionální řidiči se ale musí před cestou registrovat. Aktuální podmínky pro vstup a pohyb na území Německa naleznete na stránkách českého ministerstva zahraničí ZDE.

Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

Koronavirus

V Německu se už objevily desítky případů nákazy prostřednictvím vysoce infekčních mutací koronaviru. Ta zatím nejrozšířenější byla v prosinci poprvé zachycena v Británii a 25. prosince také v Česku. Obávaná britská mutace je podle dostupných informací asi o polovinu nakažlivější, zatím se ale nepotvrdilo, že by působila větší potíže doprovázející nemoc covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám