Hlavní obsah

Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo zařadilo celou Českou republiku do kategorie vysoce riziková oblast. Zpřísněná opatření začnou platit o půlnoci ze soboty na neděli 24. ledna. Za rizikovou oblast je Česko považováno od loňského 25. září. Německé ministerstvo zahraničí proto vydalo varování před cestami do Česka.

Foto: Pool, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas

Článek

V praxi to znamená, že kdokoliv, kdo chce vstoupit do Německa a předtím pobýval posledních 10 dnů v Česku, musí se v SRN povinně registrovat, předložit negativní test a jít do karantény.

Výjimky jsou povolené pouze v případě průjezdu bez zastávky, nebo lidé vstoupí do Německa jen kvůli tranzitu a zemi co nejrychleji opustí. Výjimku mají také pendleři a ti, kteří do Německa vstupují z pracovních důvodů v rámci přepravy osob, zboží nebo nákladu po silnici, železnici, lodí nebo letadlem.

Merkelová chystá ještě přísnější lockdown

Koronavirus

Cesty z České republiky do Saska nebo ze Saska do České republiky v rámci malého pohraničního styku jsou možné již jen ze závažných důvodů a maximálně na 12 hodin. Cesty za nákupem, k soukromé účasti na kulturních, sportovních, veřejných nebo jiných volnočasových akcích jsou zakázané. Bavorsko veškeré cesty v rámci malého pohraničního styku bez karantény nebo negativního testu zakázalo bez výjimky.

Pendleři se musejí nechat jednou za dva dny nechat otestovat. Saská vláda, která měla výjimku, oznámila, že nově bude od českých pendlerů vyžadovat dva testy na koronavirus týdně. Bavorsko chce rovněž testy co 48 hodin.

O zařazení na seznam vysoce rizikových oblastí rozhoduje v Německu grémium ministerstev zdravotnictví, zahraničí a vnitra, rozhodnutí pak vyhlašuje Institu Roberta Kocha. Na seznam zemí, kde se koronavirus obzvláště rychle šíří, zařadilo Německo vedle Česka dalších 24 zemí či oblastí. Ze členů Evropské unie jsou to Estonsko, Litva, Lotyšsko, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko a z mimounijních například Izrael s Palestinou, Spojené státy, Mexiko či balkánské země jako Kosovo, Černá Hora nebo Srbsko.

Záhada v Berchtesgadenu: Okres je tři měsíce v uzávěře, počty nakažených vůbec neklesají

Koronavirus

Hlavním kritériem pro zařazení na seznam vysoce rizikových zemí je více než 200 nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedmidenní období. Tyto země označuje Německo jako zahraniční oblasti s vysokou incidencí (počtem případů za sedmidenní období).

Německo ještě zavedlo druhé kritérium, kterým je vysoký výskyt mutací koronaviru, jež jsou považovány za nebezpečné nebo za vysoce infekční. Takové země, které rovněž řadí k vysoce rizikovým, Německo nazývá oblasti s virovými mutacemi. V této kategorii jsou nyní Brazílie, Británie, Irsko a Jihoafrická republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám