Hlavní obsah

Německo si přivezlo do vlasti nevěsty Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V noci na čtvrtek přivezla německá vláda ze Sýrie během tajné operace zpět do země osm žen a jejich 23 dětí. Ženy se původně přidaly k teroristické organizaci Islámský stát. Po příletu byly zadrženy, na šest z nich byly vydány zatykače, píše agentura DPA. Na tři ženy vydala zatykač federální prokuratura v Karlsruhe, která se zabývá terorismem.

Foto: Profimedia.cz

Německo umožnilo návrat osmi ženám, manželkám bojovníků Islámského státu zpět do Německa. Spolu s nimi se vrátily i jejich děti.

Článek

„Děti nemohou za chyby svých rodičů. Je správné, že děláme vše pro to, aby mohly žít v bezpečí a dobrém prostředí,“ prohlásil německý ministr zahraničí Heiko Maas a dodal: „Matky se budou muset za své činy zodpovídat soudu.“

Podle údajů bezpečnostních kruhů jsou ženy ve věku 30 až 38 let a strávily s dětmi poslední rok v zajateckém táboře Roj na severovýchodě země, který je pod kontrolou Kurdů.

Laura H., obviněná z členství v IS, se s pomocí vlády vrátila s dětmi do Německa

Zahraniční

V letadle byly podle ministra především nemocné děti. Dále jejich sourozenci nebo děti, jejichž opatrovníci žijí v Německu.

Týdeník Der Spiegel napsal, že jedna z žen odjela do Sýrie v roce 2015, naučila se tam zacházet se zbraněmi a nejspíš sloužila u mravnostní policie, která dohlíží na dodržování dobrých mravů z pohledu islámského práva.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z žen, které se podařilo vrátit zpět do Německa.

Jiná žena ze skupiny propagovala Islámský stát na internetových fórech a přesvědčila nejméně jednoho šestnáctiletého Němce k odchodu do Sýrie.

Akci logisticky podpořily USA a na palubě byly také tři ženy a jejich 14 dětí, o jejichž návrat se postarala dánská vláda.

Ženy hrdlořezů Islámského státu žebrají o návrat do Německa

Evropa

Stroj nejprve odletěl ze Sýrie do Kuvajtu a odtamtud do Německa, na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem dosedl krátce před půlnocí.

Není to první případ, kdy německá vláda umožnila návrat lidem, kteří odletěli do Sýrie a přidali se k organizaci Islámský stát, ale zatím je to největší let za poslední dva roky.

Od pádu Islámského státu v březnu 2019 podnikají obdobné repatriační lety všechny země, jejichž občané se vydali bojovat nebo žít po boku islamistů.

Klíčový muž Islámského státu v Německu dostal 10,5 roku

Evropa

Návraty do vlasti ale provázejí velká bezpečnostní opatření a rozhoduje se zpravidla případ od případu.

V táborech pod správou Kurdů má být podle deníku Bild ještě 70 dospělých německých občanů a přibližně 150 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám