Hlavní obsah

Německé dodávky zbraní na Ukrajinu: Co slib, to problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ukrajině na Donbasu zoufale chybějí těžké zbraně a následující tři týdny budou podle vysokých představitelů země rozhodující. Napadená země sice očekává především vojenskou techniku z USA, ve hře jsou ale také další země, například Německo. To se ovšem potýká s velkými problémy, popsal Business Insider.

Foto: Profimedia.cz

Vozidlo bojové pěchoty Marder je jednou z těžkých zbraní, které Německo Ukrajině slíbilo

Článek

Zpravodajský web uvedl, že existují obrovské komplikace téměř se všemi těžkými zbraněmi, které spolková vláda přislíbila na pomoc Ukrajině.

Systém Iris-T

Německo bylo dlouho osočováno z liknavého přístupu k válce na Ukrajině, respektive dodávání zbraní Kyjevu. Když po týdnech tlaku kancléř Olaf Scholz oznámil, že Ukrajina obdrží od Německa špičkový moderní systém raket krátkého dosahu s tepelným naváděním Iris-T, překvapil tím zřejmě své vlastní ministerstvo obrany i Egypt.

ANALÝZA: Tanky z Německa ano, ale jen moderní

Domácí

Africká země totiž v Německu několik takových systémů objednala a části z nich by se teď měla vzdát ve prospěch Ukrajiny. Podle Business Insideru ale rakety nebudou připraveny včas ani pro Kyjev a dodávka se očekává až v listopadu či prosinci.

BVP Marder

Zpoždění nastane také u bojových vozidel pěchoty Marder. Scholz se totiž dohodl na třístranné výměně. Padesát těchto tanků slíbil Řecku, které by mělo na Ukrajinu poslat sovětské tanky typu BMP, jež jsou nyní rozmístěny na řeckých ostrovech.

Atény se ale obávají, že výměna za modernější Marder by mohla rozlítit Turecko, které by to mohlo vnímat jako zahraničněpolitickou urážku, což by mohlo vést k dalšímu vojenskému konfliktu v Evropě.

Navzdory slibům Německo neposkytlo Ukrajině téměř žádné zbraně, píše Die Welt

Evropa

Řecko se tak plánuje tanků sovětské výroby vzdát až ve chvíli, kdy obdrží všechny slibované Mardery, což se nestane dřív než na podzim či v zimě. Business Insider dokonce uvádí, že třístrannou výměnou byl překvapen i výrobce Marderů společnost Rheinmetall. Ta totiž chtěla tanky prodat rovnou na Ukrajinu.

MARS II

Velký zájem má Ukrajina o raketové systémy MLRS, především kvůli jejich dostřelu až několik desítek kilometrů. Scholz Kyjevu přislíbil systémy MARS II, čtyř z nich se mělo Německo vzdát ve prospěch Ukrajiny do konce června.

Polsko uzavřelo s Ukrajinou kontrakt o dodávkách zbraní za 16 miliard

Evropa

Jenže provozuschopná je podle Business Insideru méně než polovina ze 40 systémů, které Německo má. I dodávka čtyř z nich se tak nesetkala s pochopením u německé armády.

Stroje je navíc nutné nejdřív přeprogramovat, protože MARS II zatím nejsou schopny střílet municí dodanou z USA a Británie a ta je na ukrajinském území nejvíce dostupná.

Samotné přeprogramování by navíc mělo trvat měsíce.

Poslední dva týdny bez pomoci

Německo podle informací serveru nedodalo na Ukrajinu v posledních dvou týdnech žádný vojenský materiál a vzhledem k výše popsaným problémům se nezdá, že by se situace měla brzy ve velkém změnit.

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic

Zahraniční

Podle nejoptimističtějších prognóz by některé z uvedených zbraní měly dorazit na Ukrajinu nejdříve v září nebo říjnu.

Do konce prázdnin je v plánu dodávka celkem 30 protiletadlových tanků Gepard s 59 tisíci náboji.

Do konce června by ještě Německo mělo Ukrajině dodat sedm samohybných houfnic, což slíbilo už před měsícem. Ke zdržení dodávek ale došlo kvůli výcviku ukrajinských vojáků v používání houfnic a také kvůli jejich přeprogramování.

Němci už poslali munici, sanitky či přilby

Německý kancléř Olaf Scholz na začátku června zdůraznil, že Německo poskytuje Ukrajině zbraně nepřetržitě. Dále uvedl, že od začátku ruské invaze poslalo 15 milionů nábojů, 100 tisíc granátů a více než pět tisíc protitankových min.

Mezi dodávkami se objevily také vojenské sanitky, transportní obrněná vozidla, průzkumné drony, protidronové zbraně, přilby, neprůstřelné vesty či vybavení pro noční vidění.

Reklama

Výběr článků

Načítám