Hlavní obsah

Německá policie má podezřelého, pátrá po mladém Tunisanovi

Berlín
Aktualizováno

Německá policie pátrá v souvislosti s berlínským útokem po podezřelém Tunisanovi, uvedl deník Mainzer Allgemeine Zeitung a Hesenský rozhlas. Má jít o zhruba 24letého muže, jehož dokumenty byly objeveny na podlaze kabiny černého tahače Scania. Policie kvůli tomu podniká okamžitá opatření v Severním Porýní-Vestfálsku. Podrobnosti o zásahu nejsou známy.

Fotografie podezřelého zveřejněná deníkem Bild.

Článek

Mohučský list oznámil, že muž z Tuniska používá osm různých jmen. Dokument byl podle časopisu Der Spiegel na jméno Anis A., které je podle policie falešné. Podle dokumentu se narodil na jihu země v Tatouine v roce 1992.

Na podlaze kamiónu byly objeveny dokumenty, které byly vydány na jeho jméno v okresu Kleve v Severním Porýní-Vestfálsku. Kvůli místu vydání dokumentů policie v této spolkové zemi zasahuje.

Tunisan dorazil v roce 2012 do Itálie a v roce 2015 do Německa. Přebýval v Berlíně a v Severním Porýní-Vestfálsku. Podle listu Süddeutsche Zeitung si v dubnu požádal o azyl, ale řízení ještě nebylo ukončeno, měl jen dočasný pobyt. Nezvěstný je od začátku prosince.

Podle listu Bild policie o muži věděla a považovala ho za nebezpečného. Byl stíhán kvůli ublížení na zdraví, jenomže zmizel. Má mít vazby na islamisty, zejména na síť okolo nedávno zatčeného radikála Abú Wallay. Ten verboval mladé muže do bojů v Sýrii.

Fotografie podezřelého, kterou zveřejnil deník Bild.

V kabině kamiónu, který byl použit při vražedném útoku, bylo zajištěno několik stop, uvedla německá média. Kriminalisté zjistili nejen to, že tam probíhal boj mezi atentátníkem a řidičem, ale i že atentátník byl při něm zřejmě zraněn.

Policie kvůli tomu prohledala v posledních hodinách všechny nemocnice v Berlíně a Braniborsku.

Už dříve list Bild uvedl, že v kabině byly nalezeny stopy po použití nože. [celá zpráva]

Zatím ale není jasné, zda je tento muž skutečným pachatelem. Podle listu zůstává stále otevřená možnost, že tam jeho papíry nastražil skutečný atentátník.

Podle televize ARD prý také policisté našli v kabině důkazní materiál, který útok spojuje s německými salafisty působícími na západě země.

Podle policie je obraz pachatelů stále zřetelnější, uvedl týdeník Focus. Také mohučský list ale upozorňuje, že zatím není jasné, zda papíry Tunisana nebyly ve voze záměrně nastraženy, aby zmátly stopy.

Reklama

Výběr článků

Načítám