Hlavní obsah

Německá etická rada doporučuje povinné očkování většiny obyvatel

Berlín

Německá etická rada doporučuje rozšíření povinnosti nechat se naočkovat proti covidu-19 na „významnou část společnosti“. Poradní grémium ale uvedlo, že ji musí provázet řada opatření, jako třeba možnost zvolit si vakcínu. Informovala o tom agentura DPA. Poslanci nedávno schválili povinné očkování proti covidu-19 pro zdravotníky, záchranáře a pečovatele.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Třináct z 24 členů etické komise, která je nezávislým poradním orgánem vlády a parlamentu, se přiklání povinnému očkování pro všechny dospělé žijící v Německu. Považují to za nutné pro dlouhodobé zvládnutí pandemie covidu-19. Sedm členů by do očkovací povinnosti zahrnulo ty skupiny, pro které covid-19 znamená velké nebezpečí. Proti jejímu rozšíření se vyslovili čtyři členové, uvádí DPA.

Pokud by v Německu měla být zavedena očkovací povinnost pro široké skupiny obyvatel, bylo by podle etické rady klíčové, aby v zemi byl dostatek vakcín, lidé měli k dispozici srozumitelné informace a aby existoval dobře chráněný národní registr očkovaných.

Názor etické rady ve věci povinného očkování chtěli znát zástupci spolkové vlády a jednotlivých německých regionů. Spolkový sněm bude o této věci hlasovat zřejmě začátkem příštího roku, poslanci by při takovém rozhodování nebyli vázáni stranickou disciplínou a bylo by na jejich uvážení, zda povinné očkování podpoří, nebo ne. Pro jeho zavedení se vyslovil sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz.

Zdravotníci v Německu se musí povinně očkovat, rozhodli němečtí poslanci

Koronavirus

Zdravotníci, záchranáři a lidé v pečujících profesích musí do 15. března 2022 předložit potvrzení, že se proti covidu-19 nechali očkovat nebo že onemocnění prodělali.

V Německu je plně naočkovaných více než 70 procent obyvatel, asi 33 procent dostalo i posilující dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám