Hlavní obsah

Někteří Matovičovi poslanci váhají při hlasování o Ficovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před hlasováním parlamentu o vydání expremiéra a předsedy opoziční strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica k trestnímu řízení váhá už nejen hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu, ale také někteří poslanci hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) ministra financí Igora Matoviče.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

Pokud by Fico chtěl přesvědčit několik vládních poslanců, aby nehlasovali za jeho vydání před soudce, který rozhodne o jeho vazebním stíhání, pozici mu ztěžuje veřejné hlasování.

Matovičovo hnutí zvítězilo v parlamentních volbách v roce 2020 slibem o „zničení Ficovy chobotnice“.

„Pokud by poslanci OLaNO pomohli Ficovi zajistit stíhání na svobodě, znamenalo by to pro Matoviče velký problém,“ řekl deníku Sme politolog Pavol Baboš.

Imunitní výbor slovenského parlamentu souhlasí s vazbou pro expremiéra Fica

Evropa

Jiná situace by nastala při tajném hlasování. Jak hlasovali konkrétní poslanci, by se nedozvěděli ani jejich straničtí šéfové.

„Nebyl jsem za nikým z koalice a nebudu s nikým o sobě vyjednávat,“ tvrdí Fico. Směr se však netají tím, že chce prosadit tajné hlasování.

Fico čelí obvinění z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obvinění považuje za revanš a pokus umlčet opozici.

Fico: Je to zneužití trestního práva na likvidaci opozice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám