Hlavní obsah

Nejednotné Maďarsko. Demonstrovalo se na podporu Ruska i Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Budapešti se konaly v sobotu hned dvě demonstrace. Zatímco účastníci jedné demonstrace vyjadřovali sounáležitost s okupovanou Ukrajinou, druzí se netajili sympatiemi k Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci sobotní demonstrace na Náměstí Ference Deáka v Budapešti odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině.

Článek

Účastníci sobotní demonstrace na Náměstí Ference Deáka v Budapešti odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině. Účastníci akce drželi v rukou vlajky Maďarska a Ukrajiny.

„Modleme se, aby Maďarsko nikdy nemuselo zažít to, co zažívá v těchto dnech Ukrajina,“ uvedl jeden z řečníků. Účastníci demonstrace vyzvali maďarskou vládu a parlament, aby jasně odsoudily ruskou agresi. „Omlouváme se Ukrajincům, že ne všichni Maďaři stojí na jejich straně,“ řekl ve svém vystoupení kněz Gábor Iványi.

Na akci vystoupila také Ukrajinka, která uprchla z Kyjeva se dvěma dětmi. „Moje děti zažily válku a mému manželovi Rusové rozstříleli auto, naštěstí přežil,“ uvedla žena.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

Za Rusko demonstrovalo méně lidí 

O něco méně lidí se zúčastnilo demonstrace na podporu Ruska na budapešťském Náměstí svobody u památníku sovětských vojáků, kteří zahynuli v bojích o maďarské hlavní město ve druhé světové válce. Účastníci akce měli v rukou maďarské a ruské vlajky.

„Spojené státy a Severoatlantická aliance jsou největším nebezpečím pro světový mír,“ uvedl jeden z řečníků.

Účastníci demonstrace žádali zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu a zahájení mírových jednání. Další z řečníků řekl, že na Zakarpatsko, kde žije početná maďarská menšina, by měly být vyslány mírové jednotky sestavené z maďarských vojáků. „Putin, Putin“ a „Fuj Zelenskyj“ skandovali účastníci akce. Ojedinělý hlas z davu volal dokonce po jaderném útoku na Ukrajinu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

O něco méně lidí se zúčastnilo demonstrace na podporu Ruska na budapešťském Náměstí svobody u památníku sovětských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám