Hlavní obsah

Rusko je v izolaci, řekl v Bruselu Obama, ale sankce nepřitvrdil

Brusel

Rusko je kvůli postupu na Krymu izolováno, řekl americký prezident Barack Obama po jednání se špičkami zemí EU. Varoval Moskvu, že pokud pronikne do dalších částí Ukrajiny, budou ji čekat přísnější sankce. Zmínil význam spojenectví USA a EU.

Foto: Yves Herman, Reuters

Americký prezident Barack Obama na bruselské schůzce.

Článek

„Svět je bezpečnější a jistější“, když EU a USA jsou spolu, řekl Obama.

Obama se při jednání s týmem EU, vedeným šéfem Evropské komise Josém Barrosem a prezidentem Hermanem Van Rompuyem, držel stávající linie, kterou nijak nepřitvrdil, i když Ukrajina a krymská krize hrály významnou roli v jednáních. Hospodářské sankce by podle Obamy přišly v okamžiku, kdyby Rusko proniklo do dalších částí Ukrajiny.

"Spojené státy a Evropa jsou v této otázce jednotné," zdůraznil Obama. Podporují Ukrajinu, jsou rozhodnuty pomoci stabilizovat její ekonomiku. Jsou ale také jednotné v odhodlání Moskvu izolovat. "Rusko je navíc osamocené. Bylo osamocené, když zkoušelo své akce obhájit v Radě bezpečnosti OSN," podotkl Obama.

Anexi Krymu sice Západ neuznává, ale zatím neplánuje zaujmout tvrdší postoj. Obama dokonce vyloučil, že by se Ukrajina stala členem NATO, čehož se Moskva obává.

Zmínil ale, že bezpečnost v Evropě je důležitá i pro USA. Podle něj Rusko ohrožuje mezinárodní bezpečnost.

Všichni se vyslovili pro politickou a ekonomickou stabilitu Ruska a prohloubení jeho vazeb na Evropu.

Důležitá byla jednání o obchodní dohodě o volném obchodu, která by prohloubila euroatlantické spojenectví. Klíčová jednání se týkala energetiky, aby Evropa nebyla závislá na ruském plynu. Obama potvrdil, že USA začne vyvážet větší množství břidlicového plynu.

Téma amerických odposlechů, které zhoršily vztahy mezi EU a USA, bylo pod aktuálním vývojem na Ukrajině odsunuto stranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám