Hlavní obsah

NATO nechce Ukrajině dodávat těžké zbraně, obává se konfrontace s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové NATO se neformálně dohodli, že nebudou dodávat Ukrajině některé zbraňové systémy, například letadla a tanky, protože se obávají, že Rusko by mohlo považovat dodávky za vstup do války a přijmout odvetná opatření. Informaci přinesla německá tisková agentura DPA s odvoláním na své zdroje v Alianci. Stejnou informaci přinesl server Tagesschau a odvolává se na informace z vládní německé sociální demokracie SPD.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zbraň ukrajinského vojáka. Ilustrační foto

Článek

„Riziko přímé vojenské konfrontace mezi státy NATO a Ruskem má být udržováno na co nejnižší úrovni,“ napsala agentura DPA k alianční dohodě.

Panují obavy, že by Rusko mohlo považovat dodávky západních bojových tanků a bojových letadel za vstup do války. Zbraňové systémy tohoto druhu dosud nebyly od této dohody na Ukrajinu dodány.

Neformální dohoda členů NATO je z poloviny května, napsal server Tagesschau s odvoláním na zdroj z německé sociální demokracie. Před dvěma týdny, když kancléř Olaf Schloz obhajoval postup německé vlády ohledně Ukrajiny v parlamentním výboru pro obranu, hovořil o rozhodnutí NATO „nedodávat těžké bojové tanky, žádný leclerc a žádný leopard“. To bylo „dohodnuto a rozhodnuto mezi nimi“ v NATO, řekl tehdy.

Zelenskyj: Rusko razantně postupuje na východě, potřebujeme zbraně

Evropa

„Výbor pro obranu o tom byl plně informován v polovině května,“ řekl šéf poslanecké frakce SPD Wolfgang Hellmich.

Vojenský expert Gustav Gressel obviňuje německou vládu z "výmluv" v případě dodávek tanků. Existenci neformální dohody v rámci Aliance podle svých slov konzultoval s diplomaty v mnoha evropských hlavních městech, z nichž mu „nikdo nemohl potvrdit tento postoj v rámci NATO”.

Formální rozhodnutí NATO neexistuje, protože Aliance sama o sobě nedodává zbraně, ale jsou to její jednotlivé členské státy, uvedl Hellmich. Od té doby se však všichni členové drží neformální dohody. „Každý, kdo tvrdí opak, buď neposlouchal, nebo vědomě říká nepravdu,“ řekl Hellmich.

Současně Izrael odmítl žádost USA, aby Německo mohlo dodávat Ukrajině protitankové rakety vyrobené izraelskou technologií a pod izraelskou licencí, uvedl server Axios s odvoláním na americké a izraelské představitele. Po zákazu Estonska dodávat izraelské protilodní rakety Blue Spear se jedná o druhý zákaz vývozu na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám