Hlavní obsah

Napětí v Rusku vrcholí, kvůli Navalnému zatkli přes 3000 lidí

Právo, Novinky, ave, fš

Ve štábu ruského opozičníka Alexeje Navalného začaly padat hlavy ještě před masivními sobotními demonstracemi proti jeho zadržení. Noc v policejní cele například strávila mluvčí Navalného Kira Jarmyšová, kterou policie obvinila z nabádání k účasti na sobotních plánovaných nepovolených akcích. Nakonec ji odsoudili k devíti dnům vězení. Podporu Navalnému navíc vyjadřují mnozí ruští umělci.

Foto: Evgeny Feldman/meduza, Reuters

Eskorta odvádí Alexeje Navalného po soudním řízení v Chimki.

Článek

Ve čtvrtek byla zadržena právnička Navalného Fondu pro boj s korupcí Ljubov Sobolová. Informovala o tom agentura Interfax.

Podporu Navalnému mezitím otevřeně vyjadřují známí ruští spisovatelé, herci a hudebníci, mimo jiné autor detektivních a historických románů Boris Akunin, hudební ikona několika generací ruských posluchačů, zpěvák skupiny Mašina vremeni Andrej Makarevič či herečka Alexandra Bortič.

V Rusku se demonstruje na podporu Navalného, policie zatkla už přes 1000 lidí

Evropa

Moskva i regiony rozvinuly před sobotními demonstracemi aktivní antikampaň. Generální prokuratura ve čtvrtek požádala ministerstvo informací, „aby omezilo přístup k internetovému obsahu, který nabádá k účasti na akcích“, napsala agentura RBK.

Ruské ministerstvo školství vyzvalo rodiče, aby si pohlídali děti. Měli s nimi na sobotu naplánovat „společné domácí aktivity“.

Další akce za týden?

V Rusku bylo při sobotních demonstracích na podporu Navalného podle oficiálních údajů zadrženo zhruba 3000 lidí. Mezi nimi je i manželka Navalného Julija. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři v třeskutých mrazech. Opozice avizovala, že uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění příští víkend.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku protestují na podporu NavalnéhoVideo: Reuters

Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo ve zhruba 90 městech zadrženo nejméně 3134 lidí, z toho 1201 v Moskvě a 471 v Petrohradu.

Navalného po přistání v Moskvě hned zadrželi

Evropa

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj, který byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu. Tam se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá.

Navalnyj bude 30 dnů ve vazbě, rozhodl soud v procesu na policejní stanici

Evropa

Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval” režim podmíněného trestu za zpronevěru, které se dopustil podle soudu.

Biden i EU žádají propuštění vězně, Petříček odsoudil násilí

K propuštění Navalného již v pátek během telefonátu s prezidentem Putinem vyzval předseda Evropské rady Charles Michel. Prošetření kauzy žádá i nový prezident USA Joe Biden.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odsoudil v souvislosti se zákroky proti demonstracím na podporu Navalného brutální násilí a represe proti svobodě slova v Rusku. Na Twitteru uvedl, že podle odhadů nevládních organizací bylo při protestech zadrženo dokonce 3400 lidí.

„To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova,” napsal v neděli šéf české diplomacie.

Dost bylo bezpráví. Na podporu Navalného se demonstrovalo i v Praze

Domácí

Na podporu Navalného probíhaly v sobotu demonstrace i v Praze, a to dopoledne i odpoledne.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za Navalného u RudolfinaVideo: Aktu.cz

Reklama

Související články

Vracím se do Ruska, oznámil Navalnyj

Návrat do Ruska oznámil ve středu Alexej Navalnyj, opoziční politik, který se od loňského srpna v Německu zotavoval po pokusu o otravu jedem ze skupiny...

Výběr článků

Načítám