Hlavní obsah

Napětí se stupňuje. NATO a Rusko si vzájemně hrozí kvůli Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Brusel

Rusko zaplatí vysokou cenu za jakoukoli novou vojenskou agresi vůči Ukrajině, řekl před zahájením jednání ministrů obrany NATO generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Ruský prezident Vladimir Putin naproti tomu varoval NATO před překročením „červené čáry“, kterou by bylo rozmístění určitých útočných raket na ukrajinském území.

Foto: Ukrainian Air Assault Forces Com, Reuters

Ukrajinské vojenské cvičení poblíž hranic s Ruskem

Článek

„Jestliže se na území Ukrajiny objeví nějaký druh útočných systémů, doba letu do Moskvy bude sedm deset minut a v případě hypersonických zbraní pět minut. Co máme udělat při takovém scénáři? Budeme muset vytvořit něco podobného ve vztahu k těm, kteří nás takto ohrožují. A můžeme to udělat hned,” zdůraznil šéf Kremlu.

„Vytváření takových hrozeb pro nás znamená červené čáry. Ale doufám, že k tomu nedojde. Doufám, že zvítězí zdravý rozum, odpovědnost jak pro naše země, tak pro světové společenství,” dodal Putin.

Na Ukrajině se chystá puč, uvedl Zelenskyj

Evropa

Stoltenberg naproti tomu opakovaně upozorňoval na to, že Moskva shromáždila u hranice s Ukrajinou těžké zbraně, dělostřelectvo, bezpilotní letouny a desítky tisíc vojáků připravených do akce. Šéf aliance v úterý zopakoval, že NATO vpád do své partnerské země nepřipustí.

Znepokojení panuje i v jiných zemích

Ukrajina v obavách z opakování agrese, která v roce 2014 vedla k ruskému zabrání ukrajinského poloostrova Krym, žádá po alianci větší bezpečnostní záruky. Znepokojeny jsou ale i členské země NATO Polsko, Litva či Lotyšsko a v posledních dnech volají po zvýšení počtu aliančních vojáků působících v regionu, které má pomoci odstrašit Rusko.

Rusové v lednu zahájí západní ofenzívu, varuje šéf ukrajinské rozvědky

Evropa

Rusku před jednáním pohrozil i americký ministr zahraničí Antony Blinken, který by měl na schůzce spojence informovat o zjištěních amerických zpravodajských služeb o pohybech ruských jednotek. Blinken v Rize upozornil Moskvu, že jakákoli agrese Ruska na Ukrajině bude mít vážné důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám