Hlavní obsah

Na veřejnost unikla první jména členů budoucí německé vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo zná první jména ministrů budoucí koaliční vlády sociální demokracie, Zelených a Svobodné demokratické strany (FDP). Server týdeníku Focus přinesl soupis prvních šesti členů kabinetu. Strany budoucí vládní koalice chtějí zvýšit podíl energií z obnovitelných zdrojů do roku 2030 na 80 procent. Zvýšit by se měl také podíl elektromobility.

Foto: Profimedia.cz

Budova německého kancléřství v Berlíně.

Článek

Klíčový post financí připadl straně FDP, a to přímo jejímu šéfovi Christianu Lindnerovi. Ministerstvo dopravy by měl vést Volker Wissing rovněž z FDP.

Ministerstvo školství také připadne FDP, měla by ho vést Bettina Starková-Watzingerová.

Ministerstvo spravedlnosti při dělení postů jde opět pod FDP. Novým ministrem spravedlnosti by se měl stát Marco Buschmann.

Stát zaopatří Merkelovou po odchodu devíti lidmi

Evropa

Zelení by měli obsadit křeslo ministra zahraničí, šéfkou diplomacie by se měla stát Annalena Baerbocková. Do jejich správy by mělo přejít i ministerstvo hospodářství a klimatu, vést by ho měl Robert Habeck.

Sociální demokracie by měla vést sedm ministerstev, například zdravotnictví, obranu či ministerstvo výstavby a bydlení. Jména kandidátů na ministry SPD zatím nezveřejnila.

Budoucí vládní koalice chce, aby do roku 2030 jezdilo po německých silnicích minimálně 15 milionů elektromobilů.

Budoucí německou vládu čeká řada úkolů, jejichž vyřešení nebude snadné a ani levné.

Země musí pokročit v energetické transformaci, aby dosáhla svých emisních cílů, musí zajistit obnovu ekonomiky po pandemii covidu, musí dát do pořádku rozpočtové hospodaření a musí učinit dlouho odkládaný pokrok v digitalizaci.

Němci obracejí. Většina chce návrat k jádru

Evropa

Pandemie byla nejen zátěží pro správní a vládní systém, ale také pro finanční hospodaření, neboť Německo se štědrými podporami snažilo uchránit ekonomiku a pracovní místa před neřízeným pádem.

Po letech rozpočtových přebytků tak sociálnědemokratický ministr financí Olaf Scholz musel přikročit k zadlužování.

Loni si Německo vypůjčilo 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), což bylo nejvíce v dějinách Spolkové republiky. Letošní schodek bude ale ještě vyšší, a to 240,2 miliardy eur (6,1 bilionu Kč).

Lepší to nebude ani v nadcházejícím roce, kdy Scholz počítá se schodkem ve výši 100 miliard eur (2,5 miliardy eur). Rozpočtovou kázeň chce země podle stávajících plánů obnovit v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám