Hlavní obsah

Na uvězněného šéfa rumunských sociálních demokratů uvalily USA sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy zavedly sankce proti vězněnému předsedovi rumunské vládnoucí Sociálnědemokratické strany (PSD) Liviovi Dragneovi. Politik, který byl dlouho považován za nejmocnějšího muže Rumunska, byl za korupci a zneužití pravomocí koncem května pravomocně odsouzen na tři a půl roku.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Předseda rumunských sociálních demokratů Liviu Dragnea, kterému protestující muž v Bukurešti mává před obličejem pouty

Článek

„Dnešní rozhodnutí vysílá silný signál, že Spojené státy jsou oddány boji s korupcí a že podporují vládu práva v Rumunsku,” uvedlo ve čtvrtek v prohlášení americké ministerstvo zahraničí. Sankce Dragneovi zakazují vstoupit na území USA. Postih se vztahuje i na jeho syna a dceru.

Šestapadesátiletý Dragnea byl původcem rozsáhlých zásahů do rumunského soudního systému a do systému boje proti úplatkářství. Podařilo se mu prosadit dekret, který dekriminalizoval korupci do výše v přepočtu 1,2 milionu korun. Po masových protestech však byl zákon zrušen. Dosáhl i odvolání šéfky protikorupčního úřadu.

S pomocí nátlaku se chtěl vyhnout i svému trestnímu stíhání. Kvůli rozsudku v případu volebních podvodů mu soud už v roce 2016 zabránil stát se premiérem.

Jak připomíná agentura Reuters, americké zákony ukládají vládě postihnout sankcemi jakékoli zahraniční činitele a členy jejich rodin usvědčené z podplácení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám