Hlavní obsah

Na Ukrajině zabíjíte své sestry a bratry, apeloval Schwarzenegger na Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou kulkou, kterou vystřelíte, zabijete bratra nebo sestru, prohlásil v emotivním videovzkazu bývalý kalifornský guvernér a herec Arnold Schwarzenegger. V devítiminutovém videu apeluje na obyvatele Ruska a vojáky, aby nevěřili všemu, co šíří jejich vláda o konfliktu s Ukrajinou, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger

Článek

„Vím, že vaše vláda vám řekla, že toto je válka za denacifikaci Ukrajiny. Denacifikovat Ukrajinu? Ukrajina je země s židovským prezidentem. Židovský prezident, jehož otec a tři strýcové byli zavražděni nacisty. Víte, tuto válku nezačala Ukrajina ani nacionalisté, ani nacisté. Začali ji ti, kteří drží moc v Kremlu,“ říká Schwarzenegger.

„Svět se obrátil proti Rusku,“ pokračuje herec a vyjmenovává utrpení, kterým lidé na Ukrajině právě procházejí.

Bude to nejhorší rozhodnutí ve vašem životě, varoval Zelenskyj případné žoldnéře

Evropa

Na ruské straně jsou ale také oběti, konkrétně vojáci, kteří věří, že dělají správnou věc. „Ocitli jste se mezi Ukrajinci, kteří bojují za svou vlast, a dobyvatelskými ruskými lídry,“ řekl. Rusy varoval před propagandou, kterou jim vedení jejich státu servíruje.

„Některým vojákům bylo řečeno, že budou bojovat proti nacistům. Některým, že budou na Ukrajině vítáni jako hrdinové. A některým se říká, že to všechno je cvičení. Ani nevědí, že půjdou do války. A některým se říká, že jsou tam, aby chránili Rusy na Ukrajině. Nic z toho není pravda,“ říká ve videu herec.

Přijměte dohodu, nebo skončíte jako Japonci, vzkázal Lukašenko Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Schwarzenegger k ruské propagandě přidává příběh svého otce, který během 2. světové války byl v německé armádě a „věřil lžím své vlády“. Později byl zlomený, a to nejen fyzicky, ale i psychicky z viny, kterou cítil. Schwarzenegger vzkázal ruským vojákům, že je nechce vidět „zlomené“, jako byl jeho otec.

Schwarzenegger se ve videoposelství obrátil na ruského prezidenta, který má podle jeho slov největší podíl viny. „Prezidentu Putinovi chci říct: Vy jste začal tuto válku. Vy vedete tuto válku. Vy můžete zastavit tuto válku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám