Hlavní obsah

Na Slovensku uspořádali po 11 letech vojenskou přehlídku

Právo, Ivan Vilček (Banská Bystrica)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banská Bystrica

U příležitosti oslav 75. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání (SNP) se v srdci povstání v Banské Bystrici konala vojenská přehlídka za účasti 1500 vojáků a 200 kusů techniky. Vojenská přehlídka se na Slovensku konala po jedenácti letech.

Přehlídka v Banské BystriciVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Značné množství zájemců vidělo mimo jiné defilé tanků T-72, bojových vozidel pěchoty, samohybných houfnic Zuzana, raketometů Modular, vozidel Polaris, letadel Spartan, stíhaček MiG-29, vrtulníků Mi-17 a UH-60M Black Hawk.

„Jsem moc rád, že letos proběhly oslavy výročí SNP ve velkém stylu. Vnuk ještě neměl možnost vidět defilé vojáků a vojenské techniky,“ řekl Novinkám František Otiepka. „V dnešních časech je důležité připomínat si boj proti fašismu, protože extremisté opět zvedají hlavu. Jsem za důstojnou oslavu SNP, abychom si vzpomněli na všechny padlé v povstání,“ uvedl Ján Tkáčik.

Návrat do minulosti

Naopak místní obyvatelka Andrea Surovková považuje letošní oslavy za příliš nákladné a zbytečně okázalé. „Připadá mi to jako návrat do minulosti. Vždyť i veřejnoprávní televize vysílá tolik programů o povstání, že mi to připomíná časy před rokem 1989,“ říká.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vojenská přehlídka v Bánské Bystrici

Občanská platforma Ne v našem městě pořádání vojenské přehlídky kritizovala. „Domníváme se, že tato forma oslav není pro demokratický stát ve 21. století přijatelná. Připomínáme, že přesun tanků v ulicích se v Banské Bystrici naposledy odehrál v roce 1968,“ uvedla iniciativa.

Ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) zdůraznil, že vojenská přehlídka nemá být demonstrací síly. „Právě naopak, ozbrojené síly Slovenské republiky chtějí tímto způsobem vzdát hold těm, kteří v SNP bojovali,“ zdůraznil Gajdoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám