Hlavní obsah

Na severu Slovenska začalo plošné testování na covid-19

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenských okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě a v okrese Bardějov, které jsou nejvíce postiženy epidemií koronaviru, začalo v pátek v osm hodin ráno plošné testování obyvatel na covid-19. Probíhá na celkem 235 odběrných místech. Testování bude trvat do neděle 25. října do 20.00. Místy už vznikly první problémy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet letadla do Bratislavy se skoro třemi miliony testů určených na plošné testováníVideo: Reuters

 
Článek

Na Oravě se před odběrovými místy tvoří dlouhé fronty. Ministerstvo obrany doporučuje lidem, aby přišli na testování později, aby „nedošlo ke shromažďování“.

Samosprávám ministerstvo doporučilo, aby byli příchozí obyvatelé rozděleni podle abecedy. V okresu Bardějov nastal problém s nedostatkem certifikátů, do nichž mají zdravotníci zapisovat výsledek testování. I tam se tvoří dlouhé fronty. V Bardějovských lázních nedorazil na odběrové místo lékař, bez něhož se odběry nemohou uskutečnit.

Odmítači plošného testování na Slovensku půjdou rovnou na 10 dní do karantény

Koronavirus

Testování se provádí antigenními testy, jejichž výsledek bude znám do 15 až 20 minut. Hlavní část plošného testování obyvatel Slovenska proběhne od 30. října do 1. listopadu a od 6. do 8. listopadu. Slovenská vláda pověřila organizací plošného testování armádu, která ve spolupráci s místními samosprávami zřídí 5000 odběrových míst po celé zemi.

Slovenský kabinet schválil ve čtvrtek částečný zákaz vycházení pro celé území státu od soboty 24. října. Pro postižené okresy je opatření přísnější. „Mimo bydliště bude možné vycházet jen do nejbližších potravin, lékárny, k lékaři nebo venčit psa maximálně sto metrů od bydliště, postarat se o příbuzného nebo jít na pohřeb,” upřesnil předseda vlády Igor Matovič.

Slovensko zavádí přísný zákaz vycházení. Někde se nesmí ani do práce a na poštu

Evropa

„Odměnou” za to, že se lidé v postižených oblastech nechají otestovat, bude povolení vycházet do zaměstnání, doprovodit dítě do školy nebo školky, jít na poštu, do banky, navštívit autoservis nebo čerpací stanici, případně si udělat výlet do přírody, ale jen v rámci okresu. „Pokud chtějí mít lidé volnější pohyb, musí se prokázat PCR testem nebo antigenovým testem ne starším než ze dne 23. října,“ doplnil Matovič.

Na zbytku území Slovenské republiky jsou zmíněné výjimky povoleny i lidem bez testu. Od pondělí 26. října do 27. listopadu budou také uzavřeny školy, kromě jeslí, mateřských škol a prvního stupně základních škol.

„Situace je vážná, nemáme ji pod kontrolou,“ přiznal ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Ve čtvrtek bylo potvrzeno dalších 19 úmrtí na covid-19. Slovensko zaregistrovalo od začátku pandemie 35 330 infikovaných a 134 lidí zemřelo.

Momentálně je na Slovensku hospitalizováno 731 lidí s potvrzeným covidem-19. Z toho je 20 lidí na JIP a na plicní ventilaci je 63 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám