Hlavní obsah

Na konvoje svobody čekají v Paříži a Bruselu tisíce policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvané konvoje svobody, tedy kolony aut nespokojených občanů, kteří mají v úmyslu blokádou dopravy v Paříži, Bruselu a nově také Vídni vyjádřit nespokojenost s protiepidemickými opatřeními a politikou vlády obecně, mají zpoždění. Do evropských metropolí zatím nedorazily. Paříž i Brusel blokády zakázaly, na účastníky čekají tisíce policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj svobody míří k PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Motorizovaní demonstranti ve čtvrtek vyrazili z několika francouzských měst ve společných kolonách. Inspirovali se obdobným hnutím v Kanadě, kde kamiony a další auta blokují dopravu v metropoli Ottawě a na hraničních přechodech, což má dopad na život ve městě i na ekonomiku.

Ukončete to, naléhají USA na Kanadu kvůli protestům kamioňáků

Amerika

Ve čtvrtek večer chtěli evropští demonstranti společně protestovat v Paříži a v pondělí se měly kolony aut přesunout do Bruselu, plány se ale zjevně změnily.

Důvod není zcela jasný, ale přispět k tomu mohlo rozhodnutí obou metropolí vjezd takzvaných konvojů svobody dopředu zakázat. Případným účastníkům hrozí pokutami ve výši tisíců eur.

Paříž a Brusel zakázaly konvoje svobody. Bojí se nájezdů rozzuřených občanů

Evropa

Do Paříže by protestující měli dojet v pátek večer, zúčastnit se pak chtějí sobotních pravidelných protestů odpůrců očkování proti covidu-19 a vládním opatřením.

Podle informací agentury Reuters z pátečního poledne se konvoje aut čítající desítky, možná pár set vozů ku Paříži skutečně sunou. Tuto informaci agentura Reuters doprovodila videem ze severu Francie, kde průjezd jedné kolony natočila. Policie a četnictvo zatím jen přihlížejí.

Sto tisíc pokuty

Za úmyslné bránění provozu hrozí ve Francii pokuta 4500 eur (110 tisíc korun) a až dva roky vězení. Policie může také na místě zabavit vozidlo a odebrat řidičské oprávnění až na tři roky. Pořadatelé nepovolených shromáždění mohou skončit až na půl roku ve vězení a dostat pokutu 7500 eur (183 tisíc korun), vyjmenovala prefektura možné postihy.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Účastníci francouzského konvoje svobody

Vedení belgické metropole výši hrozící pokuty nezveřejnilo, pouze uvedlo, že se rozhodlo zakázat Konvoji svobody vstup do Bruselu. Pro pořádání demonstrace je v Belgii nezbytné podat příslušnou žádost, a tu město nedostalo; akce je tedy nelegální, uvedl starosta Philippe Close. Brusel je připraven zapojit městskou i státní policii, aby zabránil vozidlům ve vjezdu, pokud by se o to pokusily navzdory zákazu.

Do Prahy večer dorazil konvoj aut s odpůrci pandemického zákona

Domácí

„Je normální, že lidé mohou vyjádřit svou nespokojenost, ale není normální, aby si vzali jako rukojmí obyvatele města, majitele obchodů a instituce. Naše reakce bude velmi rázná,” uvedl Close, citovaný belgickou stanicí RTBF.

Přidala se i Vídeň

Obdobně se k věci staví také Vídeň. Svolavatelé protestu v rakouské metropoli uvedli, že v pátek se do centra rakouské metropole sjede až 3000 vozidel. Policie v reakci na to oznámila, že akci zakazuje. Odůvodnila to údajným záměrem protestujících zcela ochromit dopravu ve středu města. Dále uvedla, že by se jednalo o nepřijatelnou hlukovou zátěž a nepřijatelné nebezpečí znečištění emisemi.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Účastníci francouzského konvoje svobody

Reklama

Výběr článků

Načítám