Hlavní obsah

Lidé z kamionu museli být mrtví už v Belgii, píší média

V souvislosti s případem 39 mrtvých těl nalezených v kamionu na jihovýchodě Velké Británie zadržela britská policie další tři lidi, napsala agentura DPA. Zadržen byl 38letý muž a stejně stará žena z Warringtonu na severozápadě Anglie a také 48letého muže. Kromě obchodování s lidmi jsou podezřelí také ze zabití. Deník The Sun tvrdí, že lidé v kamionu zemřeli nejméně 12 hodin před příjezdem do Velké Británie.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Vozy pohřební služby převážejí těla mrtvých z kamionu k pitvě.

Článek

Britští policisté uvedli, že mrtvými jsou čínští občané, čínské velvyslanectví v Londýně ovšem v pátečním prohlášení uvedlo, že stále není možné státní příslušnost mrtvých potvrdit. Do Essexu ambasáda vyslala zvláštní tým, který je v kontaktu s místní policií.

Oběťmi jsou s největší pravděpodobností migranti. Celkem šlo o 31 mužů a osm žen. Informace o jednom teenagerovi se nepotvrdily, napsala agentura DPA.

Kontejner, kde našli mrtvé Číňany, pendloval přes La Manche sem a tam

Evropa

O příčinách úmrtí se zatím jen spekuluje. Nákladový prostor, ve kterém mrtví byli, byl podle médií vybaven mrazírenskou jednotkou, a teplota v něm tak mohla klesnou až k minus 25 stupňům Celsia. K pitvě, která by měla zjistit příčinu smrti, bylo zatím převezeno 11 těl.

Jeden z předních britských patologů Richard Shepherd zpravodajské stanici BBC řekl, že pitvy budou „velmi pomalý, organizovaný proces“.

Deník The Sun napsal, že všech 39 lidí muselo být po smrti nejméně 12 hodin před příjezdem do Velké Británie. Deník se odvolává na vyjádření Dirka De Fauwa, starosty belgického města Zeebrugge, odkud kontejner k Británii vyrazil. Starosta tvrdí, že lidé museli být mrtví, protože by je jinak během kontroly zachytily termokamery v přístavu.

V kamionu v Británii bylo 39 mrtvých Číňanů. Na policii volal sám řidič

Evropa

Těla 39 dospělých našla policie hrabství Essex v noci na středu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Podle dosavadních informací byl návěs s kontejnerem, ve kterém byli, přepraven do Británie z belgického přístavu Zeebrugge.

Tam se podle belgické prokuratury dostal v úterý ve 14:29. Pak byl přepraven na lodi do anglického Purfleetu, v docích byl půl hodiny po úterní půlnoci (1:30 SELČ). O 35 minut později ho odvezl řidič Mo Robinson, který přijel ze Severního Irska. Krátce po odjezdu z doků zajel do nedaleké průmyslové zóny a zavolal policii.

Řidiče policie zadržela a obvinila z vraždy. Kdy se lidé do návěsu dostali a zda o nich řidič věděl, není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám