Hlavní obsah

Kontejner, kde našli mrtvé Číňany, pendloval přes La Manche sem a tam

Londýn

Jak a kde se dostali Číňané do kontejneru, v němž byli nalezeni po úterní půlnoci v Británii mrtví, zatím není jasné. Vyšetřovatelé ale už znají pohyb chladicího kontejneru. Od chvíle, kdy byl pronajat, překročil kanál La Manche několikrát, uvedl list The Times s odvoláním na data ze systému GPS, jímž je vybaven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odjezd kamionu s kontejnerem po nálezu 39 mrtvých tělVideo: Reuters

 
Článek

Irská firma Global Trailer Rentals Ltd (GTR) pronajala kontejner 15. října za cenu 275 eur na týden. Potvrdila, že poskytla policii data o pohybu kontejneru, protože je vybaven systémem GPS. V době pronájmu byl vypnut. Zapnut byl týž den v 15:06, když byl na cestě mezi Monaghanem a Dublinem. Než překročil kanál, projel Warwickshirem a Kentem.

Zdroj listu The Times sdělil: „Byl celou dobu na cestě, přes noc byl na trajektu. Pět nebo šest nocí plul tam a zpátky.“ Podle dat cestoval do Belgie, Dunkirku i Calais.

Belgická prokuratura uvedla, že návěs s kontejnerem se dostal do přístavu Zeebrugge v úterý ve 14:29. Pak byl přepraven na lodi do Purfleetu, v docích byl půl hodiny po úterní půlnoci (1:30 SELČ). O 35 minut později ho odvezl řidič Mo Robinson, který přijel ze Severního Irska. Z Holyheadu jel v tahači Scania. Krátce po odjezdu z doků zajel do nedaleké průmyslové zóny a zavolal policii. V kontejneru bylo 39 těl.

Devětatřicet mrtvol v kamionu může mít na svědomí irský gang pašeráků

Evropa

Ve čtvrtek bylo potvrzeno, že jde o Číňany, 31 mužů a osm žen. Večer v 19:41 (20:41 SELČ) bylo prvních jedenáct těl odvezeno do pitevny. Hlavním úkolem bude zjistit, jak zemřeli, zda se udusili, nebo umrzli. V kontejneru může teplota klesnout až na -25 °C. List The Daily Mail uvedl, že kontejner byl vybaven automatickým systémem vypínání, jehož úkolem je šetřit energii. Není-li tento systém vyřazen, může se kdykoli zapnout a vypnout.

V kamionu v Británii bylo 39 mrtvých Číňanů. Na policii volal sám řidič

Evropa

Vzhledem k národnosti Číňanů policie zjišťuje, zda je nepřepravoval gang převaděčů, který by je prodal k otrockým pracím do nehtových studií, nevěstinců, masážních salonů a restaurací.

Bulharská stopa už je méně horká. Kamion s návěsem sice byl registrován 19. června 2017 ve Varně irskou firmou, jež je vlastněná irskou občankou, ale žena řekla listu Daily Mail, že kamion prodala firmě v hrabství Monaghan, která sídlí poblíž místa, kde bydlel 25letý řidič Mo Robinson. Tomu byla ve čtvrtek prodloužena vazba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám