Hlavní obsah

Devětatřicet mrtvol v kamionu může mít na svědomí irský gang pašeráků

Londýn

Severoirská policie po zadržení Mauriceho Robinsona, který řídil kamion Scania, v jehož přívěsu bylo objeveno 39 mrtvol, prohledala dvě nemovitosti v oblasti severoirského hrabství Armagh, odkud řidič pocházel. Detektivové nyní pátrají po irském převaděčském gangu s vazbami na Bulharsko, uvedly ve čtvrtek listy Daily Mail a Daily Telegraph.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská policie doprovází kamion, kde bylo objeveno 39 těl.

Článek

Dvě prohlídky v Laurelvale a Markethillu zřejmě souvisely s Robinsonem, ale zdroje z vyšetřování listu Daily Telegraph uvedly, že Robinson o plánu převážet lidi přes hranice zřejmě nevěděl. Při dalším vyšetřování policisté využili i jeho výpovědi.

Policie je přesvědčena, že nešlo o akci jednotlivce. Britský Národní kriminální úřad (NCA) podle stanice BBC uvedl, že pracuje na tom, aby zjistil „organizované zločinecké skupiny, které v tom možná hrály roli“.

Komplikovaná cesta tahače 

Mo Robinson, který pracoval jako řidič kamionu na volné noze, jen odvezl kontejner z Purfleetu, kam ho dopravila loď z belgického Zeebrugge. Vyložen byl v úterý v 0:30 (1:30 SELČ). K němu byl připojen tahač, s nímž o 35 minut později Robinson odjel do průmyslového parku Waterglade, kam přijel v 1:10 místního času. O půl hodiny později tam zasáhla policie na základě anonymního telefonátu a objevila v kontejneru těla. Podle Daily Telegraphu možná telefonoval sám řidič.

S tahačem přijel do Purfleetu sám Robinson. Cestoval přes Dublin a pak trajektem do Walesu. Tahač s volantem na levé straně, který už dříve několikrát řídil při cestách do Skandinávie, vyzvedl v Holyheadu, kde byl od 19. října, což vzbudilo podezření vyšetřovatelů, protože většinou tahače nestojí někde odstavené. Policie je přesvědčena, že tahač byl do Holyheadu převezen ze Severního Irska.

Kamion s 39 mrtvolami řídil 25letý Mo Robinson, kontejner vyzvedl v přístavu

Evropa

Vazby na Bulharsko

Důvod, proč se policie zaměřila na Bulharsko, je, že kamion 19. června 2017 registrovala v bulharském přístavu Varna irská firma vlastněná irskou občankou. O den později odjel a už se do země nevrátil, uvedla bulharská stanice Horizon. Potvrdil to i bulharský premiér Bojko Borisov. Majitelka firmy tam také nebyla. Varna je místem, kde působí mafie pašující cigarety a také tam mají vazby irské republikánské gangy.

Britští a irští kamionoví přepravci často mají jako sídlo svých firem Bulharsko, protože tam platí nižší daně - firmy jen desetiprocentní. Řidiči pak mohou jezdit bez problémů po celé EU, protože Bulharsko je jejím členem.

Cesta kontejneru není známa

Kontejner byl pronajat od irské firmy GTR Trailer Rental Solutions, a to 15. října na týden za 240 liber (asi 7200 Kč). I když GTR je irská společnost, samotný kontejner byl registrován v Severním Irsku. Nic ale nenasvědčuje tomu, že GTR je nějak zapletena do zločinu, který si vyžádal 39 mrtvých, uvedl Daily Mail.

O cestě kontejneru a návěsu, na němž byl umístěn, se zatím moc neví. Mluvčí kanceláře belgického prokurátora Eric Van Duyse uvedl, že případ se vyšetřuje: „V tuto chvíli nemáme tušení, jak dlouho strávil návěs v Belgii, mohly to být hodiny nebo dny. Prostě to nevíme.“

Zeebrugge pod tlakem

Už v květnu britský Národní kriminální úřad NCA varoval, že Zeebrugge se stává jedním z míst, která využívají pašeráci lidí. Belgie tam proto v září instalovala nové skenery. [celá zpráva]

Britské převaděčské gangy rýžují na běžencích

Evropa

Podle NCA se pašeráci zaměřili na Purfleet, protože je v něm menší provoz. Průmyslový park Watergalde je nedaleko velké křižovatky v Dartfordu, kde zastavují kamióny, které míří do přístavu Dover, nebo se odtamtud vracejí.

Mrtví v kamionu zřejmě nebyli Bulhaři, převáželi je v příšerných podmínkách

Evropa

Zatím není známa ani totožnost migrantů, kteří zřejmě v kontejneru umrzli, ani odkud cestovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám