Hlavní obsah

Moskva chce dobytá území připojit k Rusku jako nový federální okruh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dobytá ukrajinská území plánuje Rusko sloučit do jednoho federálního okruhu a připojit k Rusku, píše server Meduza s odvoláním na tři zdroje blízké administrativě ruského prezidenta Vladimira Putina. Plány se týkají Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští vojáci u svých vozidel v okupovaném Chersonu

Článek

„Nový federální okruh by měl vzniknout poté, co se na těchto územích uskuteční referenda o připojení k Rusku. Ukrajinská území se nebudou připojovat k současným ruským okruhům,“ vysvětlil jeden z těchto zdrojů. Vznik nového okruhu by měl řešit Boris Rapoport, který je v Putinově administrativě označován jako „krizový manažer“.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Server Meduza napsal, že Rapoport v současné době shání personál pro řízení regionálních a obecních samospráv na Donbasu, stejně jako „civilně-vojenských samospráv“ v regionech Cherson a Záporoží. Od těchto představitelů se očekává, že se postarají o přípravy na uspořádání referend o připojení k Rusku.

Zatím se údajně diskutuje o dvou možných termínech referenda. První je „polovina července, pokud to situace na frontě dovolí“. Druhou, „realističtější“ možností je 11. září, ve stejný den, kdy se v Rusku mají konat regionální a gubernátorské volby.

Starosta okupovaného Svjatohirsku přeběhl na stranu separatistů

Válka na Ukrajině

Kreml hledá politické stratégy, kteří by pracovali jako „političtí důstojníci“ v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny. Hledání se nyní „zintenzivnilo“, píše server Meduza. „Hledají lidi, kteří mají zkušenosti s prací s opozicí, kteří mohou pracovat trochu nekonvenčně, protože úkoly na Donbasu nejsou triviální,“ zdůraznil jeden zdroj.

Několik politických stratégů pod podmínkou anonymity řeklo serveru Meduza, že jim již byla nabídnuta práce „politických důstojníků“ v Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny. Oficiálně by jim byly přiděleny pozice místostarostů, pověřených „dohledem nad politikou, veřejným životem, médii, přípravami na referenda, a dokonce i sociálními programy“.

Zlikvidovali jsme Ukrajincům sklad zbraní dodaných Západem, tvrdí ruské ministerstvo

Evropa

Dva zdroje uvedly, že Boris Rapoport je již na Donbasu a že také pravidelně navštěvuje regiony Cherson a Záporoží. Jeden zdroj také řekl, že Rapoport je hlavním kandidátem na pozici prezidentského vyslance v novém federálním okruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám