Hlavní obsah

Mimořádná situace na Slovensku, do země přijíždí denně přes 10 tisíc Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od sobotního poledne platí na Slovensku mimořádná situace v souvislosti s přílivem lidí z Ukrajiny. Rozhodla o tom vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejné lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) na svém sobotním mimořádném zasedání.

BEZ KOMENTÁŘE: Fronty ukrajinských vozidel na hraničním přechodu Vyšné NemeckéVideo: Polícia SR

 
Článek

Slovenské ministerstvo vnitra Novinkám zaslalo zprávu, podle které za posledních 24 hodin přijelo na Slovensko přes 10 tisíc lidí z Ukrajiny.

„Před ruským útokem to bylo 1444 vstupů denně. Na hraničních přechodech se čeká osm až deset hodin,“ uvedlo ministerstvo. Na Slovensko přichází především ženy a děti, protože muži ve věku 18 až 60 let podléhají všeobecné mobilizaci. Do obce Ubľa například dorazili první uprchlíci, kde je ubytovali v obřadní síni obecního úřadu. Asi sto osobám poskytli jídlo a teplé nápoje.

„Přichází hlavně matky s dětmi, protože muži nemohou opustit Ukrajinu. Pro uprchlíky máme připravenou také tělocvičnu,“ řekla starostka obce Nadežda Sirková.

Živě: Záběry z KyjevaVideo: AP

Ukrajinka Kateryna se vdala za Slováka, žijí ve slovenském městě Senica a mají dvě děti. „Rodiče žijí u Lvova a nedaleko nich je stanoviště protivzdušné obrany, na které už mířilo několik raket. Mám o ně strach,“ řekla Novinkám.

„Ve špatné situaci je také sestra, která pracuje v Kyjevě pro rozhlas. Bydlí na okraji města, kam už metro přestalo jezdit, tak každý den chodí pěšky osm až deset kilometrů. Obávám se, že rádio může být také terčem ruského útoku,“ dodala Kateryna.

Materiální pomoc

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) potvrdil, že Slovensko daruje Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 2,6 milionu eur (64 milionů korun) a materiál ze státních hmotných rezerv za 8,4 milionu eur (207 milionu korun).

Schválila to slovenská vláda na svém sobotním mimořádném zasedání. O darování materiálu požádala Ukrajina.

„Na Ukrajinu posíláme deset milionů litrů nafty, 2,4 milionu litrů leteckého benzinu a 12 tisíc kusů 120milimetrové munice,“ upřesnil Naď.

Bizarní situace

Deník Sme v souvislosti s událostmi na Ukrajině upozornil na bizarní situaci, když servis slovenských stíhaček MiG-29 zabezpečují ruští technici, kteří působí na letišti Sliač ve střední části země.

„V případě eskalace situace se na ruské techniky nemůžeme spolehnout. Stíhačky bychom museli uzemnit,“ upozornil generálporučík ve výslužbě Pavel Macko.

Na Slovensku budou zřejmě působit předsunuté jednotky NATO

Zahraniční

Ruské stroje MiG-29 by měla nejpozději od ledna 2024 nahradit americká letadla F-16, která koupila ještě bývalá vláda premiéra Petra Pellegriniho.

Macko se domnívá, že na zbývající dva roky by Slovensko mělo požádat o ochranu vzdušného prostoru spojence v NATO, především Českou republiku, Maďarsko a Polsko.

Naď v sobotu potvrdil, že probíhají jednání o odchodu ruských techniků ze Slovenska a jednání o ochraně vzdušného prostoru od „geograficky blízkého spojence“. Bližší informace zatím nesdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám