Hlavní obsah

Na Slovensku budou zřejmě působit předsunuté jednotky NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská republika zahájila plánování přítomnosti mise Severoatlantické aliance, která by chránila zemi. Po zasedání bezpečnostní rady státu to ve čtvrtek řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď

Článek

Potvrdil, že v zemi bude zřejmě působit mise předsunuté obrany NATO, podobně jako působí v pobaltských zemích.

„Nemůžu zatím říct, o jak velkou jednotku půjde. Bude se jednat o vojáky z geograficky blízkých zemí a několik stovek vojáků se způsobilostmi, které Slovensko nemá,“ řekl Naď.

Pojar: Když Putin ovládne Ukrajinu, rozhlédne se za slovenské hranice

Zahraniční

Slovenská armáda vyčlenila 1500 vojáků, kteří budou pomáhat na slovensko-ukrajinské hranici v případě migrační vlny. Ministerstvo vnitra je připravené zvýšit počet hraničních přechodů s Ukrajinou o tzv. hotspoty.

Odsouzení agrese

Ve společném prohlášení prezidentky Zuzany Čaputové a vlády Slovenské republiky se uvádí, že ruský prezident se rozhodl prosadit své nepřijatelné teritoriální a politické ambice cestou přímé vojenské agrese.

„Zaútočil na slabšího, kterého jediným proviněním je to, že chtěl žít mírumilovně, podle svých představ, jako ostatní svrchované národy. To se žádnými slovy nedá omluvit,“ uvedla Čaputová. Ruský prezident podle hlavy státu ponese zodpovědnost za všechny oběti tohoto konfliktu.

Podle prezidentky a slovenské vlády má Ukrajina plné právo bránit se.

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

Evropa

„Slovenská republika ostře odsuzuje ruskou agresi a stojí při trpícím ukrajinském lidu,“ dodala Čaputová. Prezidentka ubezpečila, že bezpečnost a územní celistvost Slovenska není ohrožena.

„Slovensko je součástí západní civilizace, Evropské unie a Severoatlantické aliance a díky nim jsou naše svoboda a svrchovanost i v této napjaté situaci chráněny našimi spojenci,“ zdůraznila prezidentka.

Erdogan: Turecko stojí za Ukrajinou. A řekl jsem to i Putinovi

Evropa

Premiér Eduard Heger vyzval Slováky, aby měli soucit a pochopení pro Ukrajince, které válečný konflikt vyžene ze svých domovů. „Ti, kteří utíkají před válkou si také podle mezinárodních zákonů zaslouží naši pomoc,“ zdůraznil Heger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám