Hlavní obsah

Migrační krizi se pokusíme vyřešit do konce roku, slíbil Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Migrační krizi na hranicích s Polskem chce běloruský lídr Alexander Lukašenko vyřešit do konce letošního roku. Prozradil to v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu Ria Novosti. Krize začala v létě, kdy se na hranicích Běloruska s několika unijními státy začaly srocovat tisíce uprchlíků z Blízkého a Středního východu.

Foto: Official Internet Portal Of Bela, Reuters

Alexander Lukašenko

Článek

„Hovořil jsem s končící německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Řekl jsem jí, že se situaci pokusíme vyřešit do Nového roku, protože tohle nemáme zapotřebí. Lidé se začínají shromažďovat v Minsku či Grodnu,“ uvedl Lukašenko.

Minsk podle autoritářského lídra požádá uprchlíky z Blízkého východu, kteří jsou v Bělorusku legálně, aby se vrátili do svých zemí, protože žádný humanitární koridor nebude otevřen. Více než tisícovka Iráčanů už tak podle Lukašenka učinila.

Lidská a spravedlivá Evropa? V Bělorusku nás surově mlátili, stěžují si migranti

Evropa

Převážně na hranicích s Polskem nadále zůstávají tisíce migrantů. Jedná se převážně o irácké Kurdy. Lukašenko také uvedl, že pomoc uprchlíkům na hranicích už stála Bělorusko 25 milionů dolarů (téměř 562 milionů korun).

Západ obviňuje Lukašenkův režim z toho, že migranty láká z krizových oblastí a pak je posílá ke hranicím s Evropskou unií. Minsk se tak podle něj mstí za sankce, které EU uvalila na jeho režim za porušování lidských práv.

Lukašenko už dříve přiznal, že běloruské síly migrantům přes hranice do Polska pomáhají, odmítl ale, že by běžence do své země zval.

Za den se pokusilo překročit hranici z Běloruska přes 200 lidí

Zahraniční

Polsko migranty, kteří se pokusí o nelegální překročení hranice, vrací zpět a situaci se zatím snaží řešit diplomaticky.

Pomoc s ochranou hranic nabídl při jednání V4 v Budapešti také končící český premiér Andrej Babiš, polský předseda vlády Mateusz Morawiecki ale zatím na tuto nabídku neodpověděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám