Hlavní obsah

Za den se pokusilo překročit hranici z Běloruska přes 200 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina asi 100 migrantů se v uplynulém dni pokusila násilně překonat bělorusko-polskou hranici u hraničního přechodu Bělověž (Bialowieža), oznámila polská pohraniční stráž. Za celý pátek ostraha hranic zaznamenala 206 lidí, kteří se pokusili o překročení hranice z běloruské strany, informoval v sobotu ráno server Polsatnews. Bezpečnostní složky jim v tom prý zabránily.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ostnatý drát na polsko-běloruské hranici

Článek

„V úseku chráněném pohraniční stráží v Bělověži útvary odrazily útok skupiny čítající 100 osob,” napsala polská pohraniční stráž na Twitteru. Z jejího prohlášení vyplývá, že se tento pokus odehrál v pátek.

Polské bezpečnostní složky zadržely sedm cizinců, šest Rusů a jednoho Gruzínce, za napomáhání k nelegálnímu vstupu do země, poznamenal server Polsatnews. Od začátku roku podle něj polská ostraha hranic eviduje přes 37 000 pokusů o nelegální překročení hranice z Běloruska.

Lidská a spravedlivá Evropa? V Bělorusku nás surově mlátili, stěžují si migranti

Evropa

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska se nedávno vyhrotila, když se u hranice utábořilo několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců, kteří se podle polských úřadů někdy i za pomoci běloruských bezpečnostních složek pokoušeli překonat hranici a dostat se do Evropské unie. Běloruské úřady později řadu těchto lidí provizorně ubytovaly v logistickém středisku nedaleko přechodu Bruzhi–Kuźnica.

Polsko, pobaltské země a další státy Evropské unie obviňují režim autoritářského lídra Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Varšava má podporu Berlína. Chce ale peníze na zeď

Zahraniční

Agentura DPA v sobotu informovala o tom, že do vlasti se z Běloruska vrátily další stovky iráckých migrantů. Odletěli z Minsku repatriačním letem společnosti Iraqi Airways do Irbílu. V poslední době se uskutečnilo už několik podobných letů. Řada z navrátilců poté poukázala na špatné zacházení ze strany běloruských úřadů. Podle agentury AP mezi nimi bylo cítit patrné zklamání, ale i úleva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám