Hlavní obsah

Mezi jmény ruských zpravodajců je i James Bond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vojenská tajná služba zveřejnila na svých stránkách jména 620 údajných příslušníků ruské kontrarozvědky FSB. Má jít o pracovníky moskevské centrály FSB, která sídlí v budově na moskevském náměstí Lubjanka, kde dříve sídlila sovětská tajná služba KGB.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Policisté u budovy centrály ruské tajné služby FSB.

Článek

Seznam obsahuje jména, data narození, adresy, čísla pasů, telefonní čísla, dokonce i registrační značky jejich aut.

Jeden z domnělých agentů je zřejmě příznivcem fiktivního britského agenta 007 Jamese Bonda, protože si do své adresy v komunikačním systému Skype zanesl spojení „jamesbond007“. U některých dalších jmen jsou poznámky, že dotyčný má slabost pro luxusní auta nebo že si rád přihne či systematicky porušuje dopravní předpisy.

Nokia zajišťovala v Rusku špehovací sítě FSB

Internet a PC

Ukrajinská tajná služba ne­upřesnila, odkud seznam má. Někteří odborníci nevylučují, že jde o jména obsažená už v dřívějších únicích citlivých informací z ruských zpravodajských služeb.

Britský list The Daily Tele­graph napsal, že Rusko údajně zahájilo „hon na západní špiony“ uvnitř FSB. To prý naznačuje obavy Moskvy z možné infiltrace této agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám