Hlavní obsah

Merkelová podporuje uznání genocidy Arménů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová podporuje rezoluci, která chce označit masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu, uvedla ve středu vládní mluvčí Christiane Wirtzová. Ve čtvrtek o ní bude hlasovat Spolkový sněm. Kancléřka a několik ministrů budou ale na hlasování chybět.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kancléřka v úterý při cvičném hlasování ve frakci konzervativní unie CDU/CSU hlasovala spolu s velkou většinou stranických poslanců pro rezoluci, uvedla Wirtzová. Proti návrhu byl jediný poslanec unie, pět se jich zdrželo.

Pro označení masakrů, při nichž přišlo v roce 1915 o život na 1,5 miliónu Arménů, za genocidu se již před dvěma týdny vyslovil i německý vicekancléř a šéf sociální demokracie Sigmar Gabriel. Ani on se hlasování z časových důvodů nezúčastní. Chybět bude i jeho stranický kolega a ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který je na návštěvě Argentiny a Mexika.

Proti rezoluci, kterou předkládají konzervativní unie CDU/CSU, sociální demokraté a Zelení, opakovaně protestovalo Turecko, které je nástupnickým státem Osmanské říše. Stejně Ankara postupuje i při podobných případech v dalších zemích. V Turecku popírá, že by šlo o genocidu, spojení arménská genocida je v zemi trestné. Mezi historiky i dalšími odborníky ale panuje shoda, že šlo o genocidu, tedy cílenou snahu o likvidaci určitého etnika.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Masakry Arménů za první světové války za genocidu oficiálně uznaly více než dvě desítky zemí, včetně Francie, Ruska nebo Argentiny. Příslušnou rezoluci přijal i Evropský parlament. O genocidě loni mluvil také papež František. Turecko tehdy prohlásilo, že mu jeho výroky nezapomene a neodpustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám