Hlavní obsah

Merkelová: Minimální standardy pro migranty musejí zajistit všechny země Unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny země Evropské unie musejí pro zajištění migrantů dodržovat minimální standardy, platí to jak pro jejich ubytování, tak například zdravotní péči, vyzvala v pondělí německá kancléřka Angela Merkelová před jednáním s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Azylová politika má být podle ní společná pro všechny státy EU.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na tiskové konferenci před jednáním v Berlíně

Článek

"V Evropě sice máme společné azylové právo, ale v současnosti není prosazováno," řekla Merkelová. "Německo a Francie očekávají, že všechny členské země (EU) budou toto právo skutečně uplatňovat. Jde tady o registraci běženců, o minimální standardy pro jejich ubytování a o minimální standardy pro zajištění zdravotní péče pro uprchlíky," uvedla kancléřka. Podle ní by Evropská komise měla více tlačit na členské státy, aby dodržovaly své závazky v této oblasti.

"Vím, jakou zátěž pro Německo a v menší míře i pro Francii znamená přijímat toto množství uprchlíků," řekl Hollande. "Tuto odpovědnost nelze nechat na jediné zemi, je tím zasažena celá Evropa," uvedl francouzský prezident a vyzval k solidaritě všech států při řešení uprchlické krize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Seznam bezpečných zemí

Oba politici se shodli, že chtějí vytvořit celoevropský seznam zemí, které jsou považovány za bezpečné a v nichž obyvatelům nehrozí perzekuce nebo smrt. Takový seznam by podle představitelů Německa a Francie umožnil rychleji rozhodovat o žádostech o azyl a o pomoci pro běžence, kteří jsou ve své vlasti skutečně pronásledováni.

Merkelová a Hollande také chtějí, aby ještě letos začala v Itálii a v Řecku fungovat střediska pro registraci uprchlíků, která by provozovala EU jako celek.

Merkelová s Hollandem také slíbili, že se zasadí o uskutečnění summitu EU s africkými státy. Podle představ obou politiků by se měl uskutečnit letos na podzim a problematika běženců by měla být jedním z jeho hlavních témat. "Jde nám o uzavření smluv s africkými státy o zpětném přijímání odmítnutých uprchlíků," řekla kancléřka.

Hollande se také vyslovil pro větší spolupráci Evropské unie se státy, které leží v bezprostředním okolí zemí zmítaných konflikty, odkud běženci pocházejí. "Musíme tyto země podporovat. Mám na mysli Libanon, Jordánsko, Turecko nebo země Afrického rohu. Tak můžeme přispět k tomu, že lidé nebudou prchat až do Evropy," řekl francouzský prezident.

Anketa

Měly by země Unie postupovat v migrační krizi společně?
Ano, jednou jde o Unii, tak je nutný společný postup
8,9 %
Ne, každá země by měla mít možnost rozhodnout se, jak postupovat
91,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6063 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám