Hlavní obsah

Merkelová: Minimální standardy pro migranty musejí zajistit všechny země Unie

Aktualizováno

Všechny země Evropské unie musejí pro zajištění migrantů dodržovat minimální standardy, platí to jak pro jejich ubytování, tak například zdravotní péči, vyzvala v pondělí německá kancléřka Angela Merkelová před jednáním s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Azylová politika má být podle ní společná pro všechny státy EU.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na tiskové konferenci před jednáním v Berlíně

Článek

"V Evropě sice máme společné azylové právo, ale v současnosti není prosazováno," řekla Merkelová. "Německo a Francie očekávají, že všechny členské země (EU) budou toto právo skutečně uplatňovat. Jde tady o registraci běženců, o minimální standardy pro jejich ubytování a o minimální standardy pro zajištění zdravotní péče pro uprchlíky," uvedla kancléřka. Podle ní by Evropská komise měla více tlačit na členské státy, aby dodržovaly své závazky v této oblasti.

"Vím, jakou zátěž pro Německo a v menší míře i pro Francii znamená přijímat toto množství uprchlíků," řekl Hollande. "Tuto odpovědnost nelze nechat na jediné zemi, je tím zasažena celá Evropa," uvedl francouzský prezident a vyzval k solidaritě všech států při řešení uprchlické krize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Seznam bezpečných zemí

Oba politici se shodli, že chtějí vytvořit celoevropský seznam zemí, které jsou považovány za bezpečné a v nichž obyvatelům nehrozí perzekuce nebo smrt. Takový seznam by podle představitelů Německa a Francie umožnil rychleji rozhodovat o žádostech o azyl a o pomoci pro běžence, kteří jsou ve své vlasti skutečně pronásledováni.

Merkelová a Hollande také chtějí, aby ještě letos začala v Itálii a v Řecku fungovat střediska pro registraci uprchlíků, která by provozovala EU jako celek.

Merkelová s Hollandem také slíbili, že se zasadí o uskutečnění summitu EU s africkými státy. Podle představ obou politiků by se měl uskutečnit letos na podzim a problematika běženců by měla být jedním z jeho hlavních témat. "Jde nám o uzavření smluv s africkými státy o zpětném přijímání odmítnutých uprchlíků," řekla kancléřka.

Hollande se také vyslovil pro větší spolupráci Evropské unie se státy, které leží v bezprostředním okolí zemí zmítaných konflikty, odkud běženci pocházejí. "Musíme tyto země podporovat. Mám na mysli Libanon, Jordánsko, Turecko nebo země Afrického rohu. Tak můžeme přispět k tomu, že lidé nebudou prchat až do Evropy," řekl francouzský prezident.

Anketa

Měly by země Unie postupovat v migrační krizi společně?
Ano, jednou jde o Unii, tak je nutný společný postup
8,9 %
Ne, každá země by měla mít možnost rozhodnout se, jak postupovat
91,1 %
Celkem hlasovalo 6063 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám