Hlavní obsah

Mečiar byl racionální, rozdělení Československa prosazoval spíš Kováč, vzpomínal Klaus

Právo, ivi
Bratislava

Spíš než někdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar byl pro rozdělení Československa Michal Kováč, pozdější prezident samostatné Slovenské republiky. V rozhovoru pro slovenský Denník N to řekl bývalý český prezident Václav Klaus, který — tehdy v roli předsedy české vlády — s Mečiarem rozdělení dojednal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý český prezident Václav Klaus

Článek

„Kováče jsem znal ještě jako bankovní úředníka a zažíval jsem ho na začátku 90. let. O něm si myslím, že byl ten člověk, který měl velký zájem vytvořit samostatné Slovensko. Domnívám se, že Vladimír Mečiar nikoli,“ konstatoval Klaus.

„Vladimír Mečiar byl homo politicus, který si naslinil prst a koukal, kde vane větší vítr, jestli udržet společný stát nebo nikoliv. Lidé typu Kováče byli tvůrci samostatného slovenského státu,“ dodal.

Podle Klause byl Mečiar racionální politik, kterému šlo o Slovensko. „V rozhovorech s námi, v rozhovorech o dělení federace to demonstroval jasně, srozumitelně a razantně. Tak se má politik chovat,“ uvedl.

Pochvala pro Fica

V současnosti považuje Klaus za racionálního slovenského politika premiéra Roberta Fica. „Má racionální přístup k problémům, který je svůj a kterému jde o Slovensko,“ dodal.

Klaus připustil, že z rozdělení Československa profituje spíše Slovensko. „Pro Slovensko bylo rozumné a výhodné říci, že nechce být ve společném státě s Českou republikou. A já mu to nemám za zlé,“ řekl bývalý český prezident.

„Slovensko se odtrhlo od nutnosti mít stejné parametry ekonomiky a ekonomického systému, jaké měla Česká republika. Napasovalo se na parametry, které odpovídaly Slovensku samotnému, což se stalo výhodou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám