Hlavní obsah

Matovičovu stranu potápí packalství

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Něco takového Slovensko nepamatuje – vítěz voleb a současně nejsilnější vládní strana ztratila za necelý rok 15 procent voličů. Povedlo se to hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče, které ve volbách získalo 25 procent hlasů a nyní mu podporu vyslovil pouze každý desátý.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Určitě k tomu přispěla i pandemie koronaviru, kterou vláda a premiér nezvládají především komunikačně. Ve snaze odlišit se od předchůdců organizuje Matovič i několik tiskových konferencí týdně, snaží se odpovědět na každou otázku novinářů, často reaguje emotivně, celé to trvá dvě až tři hodiny a na konci už v té záplavě informací mají chaos úplně všichni.

Lednový průzkum veřejného mínění ukázal, že až 52 procent Slováků by přivítalo změnu na postu ministerského předsedy

„Když sleduji tiskovky předsedy vlády v televizi, tak si říkám, že věřit tomu, že má nějakou strategii proti koronaviru, může jen jeho fanatický příznivec,“ potvrzuje na chatu medik Michal z Hlohovce. „Nechci ani domýšlet, jak nebezpečné je, když stát v této době řídí někdo, kdo se v tom topí,“ dodává účastnice chatu pod jménem Medulienka.

Jak Matovič těsně před volbami získal většinu voličů systémem nabalující se sněhové koule, tak je rychle ztrácí.

Polovina Slováků nechce Matoviče

Evropa

Nestálost voličů OLaNO ukazuje také fakt, že podle průzkumu někteří z nich přeběhli k nové straně Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho. „Jak OLaNO před loňskými volbami rostlo, nabíralo velmi různorodé lidi,“ upozornil Martin Slosiarik, šéf agentury Focus. Podle něho zůstával Pellegrini pro tyto voliče nepřijatelný, dokud byl součástí strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, avšak jakmile od něj odešel, začali na něho nahlížet jinak.

Politolog Tomáš Koziak se domnívá, že voliči se od Matoviče odklánějí především kvůli protikoronavirovým opatřením. „Nesetkávají se se všeobecným souhlasem. OLaNO je nejsilnějším subjektem vládní koalice, proto se zodpovědnost přelévá především sem,“ říká politolog.

Lednový průzkum veřejného mínění ukázal, že až 52 procent Slováků by přivítalo změnu na postu ministerského předsedy. Podle politologa Miroslava Řádka by byl místo Matoviče dobrým premiérem například Ivan Korčok, současný šéf slovenské diplomacie, jehož vystupování a rétoriku považuje za ideální. Odborníci se však shodli, že i když veřejnost s působením Matoviče nesouhlasí, jeho výměna by byla problematická.

Každý druhý si přeje změnu

Matovičova komunikace je také podle politologa Grigorije Mesežnikova příliš chaotická. „Navíc má osobnostní charakteristiky, s nimiž se část veřejnosti neztotožňuje. Například kritizovat palbou od boku prezidentku Zuzanu Čaputovou, daleko nejpopulárnější politickou osobnost Slovenska, považuji za obrovskou chybu,“ upozornil politolog.

Fico i Pellegrini tlumí nevraživost

Evropa

Podle politoložky Viery Žúborové covid odkryl nekompetentnost vlády, co se týče profesionálního výkonu funkcí. „Nebýt koronaviru, Matovič by měl díky čištění státu od mafie možná i třicet procent,“ domnívá se Žúborová.

Jak by volili Slováci
Hlas-SD24,3 %
Svoboda a Solidarita13,3 %
OLaNO10,1 %
Kotlebovci-LSNS9,7 %
Směr-SD9,1 %
Zdroj: Lednový průzkum agentury Focus

Výběr článků

Načítám