Hlavní obsah

Matovič navrhuje vouchery pro očkované důchodce v hodnotě 13 miliard

Bratislava

Slovenská vláda by mohla poskytovatelům služeb a dalším drobným podnikatelům kompenzovat ušlý zisk prostřednictvím poukazů, které rozdá důchodcům za to, že se nechají očkovat.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič.

Článek

Penzisté by pak mohli vouchery v hodnotě 500 eur (téměř 13 tisíc korun) využít u provozovatelů hotelů, restaurací, posiloven, kadeřnictví či na kulturních akcích a stát by je následně proplatil, navrhuje slovenský ministr financí Igor Matovič (OLaNO).

Celkově by mělo jít o částku 500 milionů eur (12,7 miliardy korun).

Poukaz ve výši 500 eur by dostali důchodci v případě, že se dají očkovat třetí dávkou nebo půjdou na první dávku vakcíny proti covidu do letošních Vánoc.

Slovensko se okamžitě na dva týdny ponoří do lockdownu

Koronavirus

„Tyto poukazy mohou využít u drobných podnikatelů, kteří jsou nejvíc zasaženi pandemií,“ uvedl Matovič.

Poukazy by mělo dostat asi milion Slováků ve věku nad 60 let. Poukaz by měl být přenosný na jiného člena rodiny.

Poukaz ve formě platební karty s QR kódem bude možné rozdělit na různé služby. Touto platební kartou bude možné platit u drobných podnikatelů.

Podle Matoviče jeho návrh podporují tři vládní strany a proti je zatím strana Svoboda a solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka.

Slovensko hlásí poprvé přes deset tisíc nakažených za den

Evropa

V současnosti je na Slovensku očkovaných 860 tisíc lidí ve věku nad 60 let a ti dostanou zmíněné poukazy po absolvování třetí dávky. Z této věkové kategorie není očkováno 380 tisíc lidí a ti dostanou poukazy za první dávku vakcíny.

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek 9331 nových případů nákazy koronavirem. Zemřelo 70 infikovaných. V nemocnicích je 3162 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 291 na JIP a 251 na plicní ventilaci.

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 651 234 lidí a od začátku pandemie jich na Slovensku zemřelo 14 177. První dávkou bylo očkováno 2 618 462 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 461 642 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám