Hlavní obsah

Slovensko se okamžitě na dva týdny ponoří do lockdownu

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda schválila kvůli nepříznivé epidemické situaci a nemoci covid-19 celostátní uzávěru na dva týdny. Lockdown bude platit od půlnoci, po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí, potvrdil premiér Eduard Heger. Školy zůstanou otevřené, strana Sloboda a Solidarita uplatnila právo veta.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Výjimky, které budou platit ze zákazu vycházení, budou platit dva týdny a po deseti dnech toto opatření vyhodnotíme. „Pokud se opatření budou uvolňovat, tak jen pro očkované,“ uvedl Heger.

Nouzový stav bude platit maximálně 90 dní.

Ke zpřísnění restrikcí přistupuje Bratislava kvůli přetíženým nemocnicím a po rekordních přírůstcích nových případů nákazy koronavirem. Konzilium odborníků původně doporučovalo ještě tvrdší opatření, než vláda nakonec schválila.

Čaputová: Prohráváme, potřebujeme lockdown

Koronavirus

V době takzvaného lockdownu budou z prodejen otevřené jen obchody se základními potřebami, zaměstnavatelé budou kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců.

Pro vstup na pracoviště bude vyžadován minimálně antigenní samotest, který nesmí být starší než sedm dní. Zaměstnavatelé si testy zakoupí sami a stát jim je v lednu proplatí.

Remišová chtěla zvýhodnit očkované

Lockdown bude platit pro všechny, pro očkované i neočkované.

Předsedkyně nejmenší vládní strany Za lidi a vicepremiérka Veronika Remišová považuje za chybu, že vláda nezvýhodnila očkované.

Otevřené budou jen obchody s potravinami, drogerie, lékárny, pošty, prodejny obuvi a zahrádkářských potřeb, čistírny oděvů, pohřební služby a krematoria, stanice technické a emisní kontroly, servisy elektroniky, mohou fungovat taxislužby, advokátské kanceláře, notáři a exekutoři, klíčové služby, sběrné dvory, služby dlouhodobého ubytování, léčebné lázně a čerpací stanice.
Od pěti hodin ráno do jedné po půlnoci bude platit zákaz vycházení. Výjimka ze zákazu vycházení platí pro zabezpečení nevyhnutelných životních potřeb a služeb, pro cestu do a ze zaměstnání s potvrzením od zaměstnavatele, cestu do škol, mateřských škol, k lékaři a pro pobyt v přírodě v rámci okresu.
Mohou se konat svatby, pohřby, křty, lidé se mohou postarat o blízkou osobu, mohou venčit domácí mazlíčky a postarat se o domácí zvířata. Povolená je rovněž cesta na očkování proti covid-19. Pro všechny, kde je to možné, je v zaměstnání doporučený home office. Restaurace mohou vydávat jídlo jen sebou přes výdejná okénka.

„Tři koaliční partneři přijali opatření, v nichž chybí jakýkoli motivační prvek, který by nabádal lidi, aby se dali očkovat. Proto jsem na vládě hlasovala proti těmto opatřením,“ uvedla na sociální síti.

Slovensko hlásí poprvé přes deset tisíc nakažených za den

Evropa

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (OLaNO) potvrdil, že mezi výjimka ze zákazu vycházení platí na zabezpečení nevyhnutelných životních potřeb a služeb, cestu do zaměstnání, cestu do školy, pobyt v přírodě, pohřeb a starostlivost o blízkou osobu.

Otevřené budou jen obchody s potravinami, drogerie, lékárny, pošty, prodejny obuvi a zahrádkářských potřeb, čistírny oděvů, pohřební služby a krematoria, stanice technické a emisní kontroly, servisy elektroniky, mohou fungovat taxislužby, advokátské kanceláře, notáři a exekutoři, klíčové služby, sběrné dvory, služby dlouhodobého ubytování, léčebné lázně a čerpací stanice.
Od pěti hodin ráno do jedné po půlnoci bude platit zákaz vycházení. Výjimka ze zákazu vycházení platí pro zabezpečení nevyhnutelných životních potřeb a služeb, pro cestu do a ze zaměstnání s potvrzením od zaměstnavatele, cestu do škol, mateřských škol, k lékaři a pro pobyt v přírodě v rámci okresu.Mohou se konat svatby, pohřby, křty, lidé se mohou postarat o blízkou osobu, mohou venčit domácí mazlíčky a postarat se o domácí zvířata. Povolená je rovněž cesta na očkování proti covid-19. Pro všechny, kde je to možné, je v zaměstnání doporučený home office. Restaurace mohou vydávat jídlo jen sebou přes výdejná okénka.

„Pro všechny, kde je to možné, je doporučený home office,“ dodal Lengvarský.

Slovensko zaznamenalo v úterý rekordní počet 10 315 nakažených covidem-19 za jeden den.

Počet pacientů s covidem v nemocnicích dosáhl kritické hranice 3200 lidí, 288 pacientů je na JIP a 269 je napojeno na umělou plicní ventilaci. Za jediný den zemřelo 71 lidí.

Slovák sympatizoval s lidmi, kteří protestovali před domy zdravotníků, podlehl covidu

Zahraniční

Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 631 738 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 14 056 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 603 391 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 454 025 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám