Hlavní obsah

Matovič má stále největší podporu Slováků, druhý je Pellegriniho Hlas

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Hnutí premiéra Igora Matoviče Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) by podle červencového průzkumu agentury AKO volilo 23,5 procenta Slováků. Na druhém místě by se se ziskem 16,7 procenta umístila nová strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-sociální demokracie.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

V únorových volbách hnutí OLaNO získalo 25,2 procenta hlasů, Směr-SD 18,3 % a partaj Jsme rodina 8,2 %. Pellegriniho strana Hlas-sociální demokracie vznikla až po volbách.

Agentura AKO nicméně upozornila, že Matovičův plagiátorský skandál zachytil průzkum jen na jeho začátku (průzkum se konal 7. až 17. července).

Preference hnutí Jsme rodina Borise Kollára klesly v červenci na 6,4 procenta. Také Kollár čelil plagiátorskému skandálu.

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Evropa

Opoziční stranu Směr-sociální demokracie Roberta Fica by volilo 10,7, vládní stranu Svoboda a Solidarita 9,4 a Lidovou stranu Naše Slovensko 7,9 procenta Slováků. Vládní strana Za lidi by se nedostala přes pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu a získala by jen čtyři procenta hlasů.

Omluva všem studentům

Podle Denníku N měl Matovič v roce 1998 odevzdat diplomovou práci, která byla opsaná ze dvou publikací. „Omlouvám se všem studentům, kteří dokázali vystudovat bez jediného opisování, našeptávání a jiných fintiček. Upřímně vás obdivuji,” reagoval na sociální síti Matovič, který je momentálně na summitu Evropské unie v Bruselu.

Skandál na Slovensku: Diplomku měl opsat i premiér Matovič. Jsem zloděj, přiznal

Evropa

Opozice již avizovala, že podá v parlamentu návrh na odvolání premiéra. Opozice disponuje 55 hlasy ve 150členném parlamentu. Na odvolání předsedy vlády je potřebných minimálně 76 hlasů. Z vládní koalice kritizovala Matoviče za opsanou diplomovou práci především nejmenší koaliční strana Za lidi, která má 12 poslanců. Místopředseda strany Juraj Šeliga označil skandál s Matovičovou diplomkou za strašnou ostudu, ale zároveň zdůraznil, že si nepřeje návrat Fica a Pellegriniho k moci ani nástup krajně pravicových LSNS.

Reklama

Výběr článků

Načítám