Hlavní obsah

Zloděj nemůže být premiérem. Pellegrini vyzval Matoviče, aby odstoupil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie) vyzval v pátek současného předsedu slovenské vlády Igora Matoviče (OLaNO), aby podal demisi. Důvodem je podezření, že Matovič opsal svou diplomovou práci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Pellegrini připomněl, že Matovič celou svou politickou existenci založil na slibu, že bude bojovat proti zlodějům. „Deset let sliboval lidem, že jeho hlavním cílem bude odchod zlodějů z politiky. Také na základě těchto slov vyhrál parlamentní volby a stal se premiérem. Čtyři měsíce po volbách se ukázalo, že tento předseda vlády je sám zloděj,” řekl Pellegrini na páteční tiskové konferenci.

Slovenský ministr školství čelí nařčení, že opsal diplomovou práci

Evropa

Bývalý premiér zdůraznil, že zloděj a lhář nemůže být slovenským premiérem. „Vyzýváme pana Matoviče, aby odstoupil z funkce. Pokud tak neučiní, v pondělí začneme sbírat podpisy ke svolání mimořádné schůze parlamentu s návrhem na odvolání předsedy vlády,” řekl Pellegrini.

Jedná se o třetí případ

Po předsedovi parlamentu Borisi Kollárovi (Jsme rodina) a ministru školství Branislavu Gröhlingovi (Svoboda a Solidarita) se Matovič stal třetím politikem současné vládní koalice, který se dostal do podezření z plagiátorství. Podle Denníku N měl v roce 1998 odevzdat diplomovou práci, která byla opsaná ze dvou publikací. Matovič na sociální síti uvedl, že po 22 letech netuší, zda ve své práci neuvedl citace jiných autorů.

„Pokud to tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo, jsem de facto v této věci zloděj, což je smutné a určitě ne chvályhodné. Ve čtvrtém ročníku jsem si založil živnost a v pátém jsem již zaměstnával 2000 lidí. Kdo podnikal, pochopí, že v takovém tempu byla škola na jedné z mých posledních kolejí. Na ty dva roky nejsem vůbec hrdý,” dodal předseda vlády.

Skandál na Slovensku: Diplomku měl opsat i premiér Matovič. Jsem zloděj, přiznal

Evropa

Premiér připouští, že je připravený odstoupit, ale až poté, co lidem splní vše, co před volbami slíbil. „Pak si půjdu žít opět svůj klidný soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu. Omlouvám se všem studentům, kteří dokázali vystudovat bez jediného opisování, našeptávání a jiných fintiček. Upřímně vás obdivuji,” konstatoval Matovič.

Podle prezidentky Zuzany Čaputové jde o zatím největší hodnotovou křižovatku, na které vláda stojí. „Jsem zklamaná a smutná, že očekávání veřejnosti, včetně mých vlastních, na vysoké standardy uplatňování politické moci a vyvozování politické odpovědnosti, s nimiž byl spojován nástup vlády Igora Matoviče, zůstávají zatím nenaplněná,” uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám