Hlavní obsah

Matovič a Sulík boxují o miliardy

Slovenský ministr financí Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) požádal o navýšení výdajů státního rozpočtu o 3,4 miliardy eur (86,5 miliardy korun), avšak Richard Sulík, ministr hospodářství a šéf strany Svoboda a Solidarita (SaS), to odmítá. To stačilo k tomu, aby byl oheň ve slovenské vládní koalici opět na střeše.

Foto: Foto Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ministr financí Igor Matovič (vlevo) a ministr hospodářství Richard Sulík na archivním snímku před jednáním vlády v Bratislavě.

Článek

Matovič se Sulíkem se chovají jako pověstní dva kohouti na smetišti, kteří se prostě nesnesou. Paradoxně přitom právě Sulík roku 2010 přivedl Matoviče na kandidátce SaS do vysoké politiky. Dnes si nemohou přijít na jméno.

Rozbíjení má v DNA, ukazuje prstem expremiér

Předseda SaS přiznává, že kvůli pandemii je potřeba letošní rozpočet navýšit, ale 3,4 milionu eur se mu zdá příliš. Sulík by deficit navýšil nanejvýš o 1,6 miliardy (40,7 miliardy korun). „Dosud nevím, na co a zda vůbec se v aktuálním státním rozpočtu utratila miliarda eur vyčleněná na covid-19. O navýšení deficitu chceme diskutovat, diskuse musí být poctivá a potřebuje určitý čas,“ upozornil ministr hospodářství.

Matovič okamžitě vrátil úder a stranu SaS označil za rozbíječe vlády. „Sulík dělá vše pro to, aby rozbil vládu premiéra Eduarda Hegera. Má to v DNA. Já udělám vše pro to, abych tomu zabránil,“ nechal se slyšet ministr financí.

Naočkovaní Slováci mají při cestování zatím smůlu. Mezinárodní covidový pas zatím země nevydává

Koronavirus

Formulací o rozbíjení vlády v DNA nepřímo obvinil SaS a Sulíka ze svého letošního pádu, kdy musel rok po volbách odstoupit z čela kabinetu, a připomněl také Sulíkovu roli v rozpadu kabinetu premiérky Ivety Radičové v roce 2011.

Sulík kontroval, že po pádu Matovičovy vlády se expremiér nikdy neměl stát ministrem financí. „Unavuje mě dohadování se s člověkem, který tam prostě nikdy neměl být,“ řekl.

Kvůli tomuto sváru se dokonce odložilo zasedání slovenského parlamentu, kde se o navýšení rozpočtu mělo hlasovat. Hegerův kabinet už totiž mezitím schválil Matovičův návrh na zvýšení deficitu o 3,4 miliardy eur. Hrozí však, že SaS vládní návrh v parlamentu nepodpoří. Teoreticky má koalice dostatek hlasů i bez SaS, avšak Sulíkova strana varovala, že by se takové hlasování považovalo za porušení koaliční smlouvy.

Heger na tahu

Denník N upozornil, že nyní závisí na Hegerovi, zda se rozbroje urovnají, nebo vyústí do další závažné vládní krize. „Koalici od začátku poznamenaly hádky Matoviče se Sulíkem. Jejich vztahy eskalovaly před Vánocemi, kdy Matovič veřejně označil Sulíka za idiota,“ připomíná list. Deník Pravda upozorňuje, že nalézt kompromis nebude lehké. „OLaNO a SaS mají značně rozdílné představy,“ zdůraznil deník.

Jak by Slováci volili (v procentech)
Hlas-sociální demokracie22,5
SaS13,8
OLaNO9,9
Směr-sociální demokracie9,6
Progresivní Slovensko8,5
Jsme rodina7,4
(Zdroj: agentura AKO, květen 2021)

Reklama

Výběr článků

Načítám